Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30./31.07.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 20:05 do 20:45 sati, u Konaku, gdje je gorjela trava i rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, na lokalitetu Podgorja.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika, imala je intervenciju na gašenju požara, u prostorijama Zavoda zdravstvenog osiguranja, u Srebreniku.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, u naselju Crkvice.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je dvije interevencije na gašenju požara, otpadnog materijala kod groblja „Jabuka“.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je manju intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Ilijaš, Bugojno, Prozor –  Rama, i Stari Grad (Sarajevo), te grada Bihaća, timovi Federlane uprave civilne zaštite (FUCZ) za uklanjanje eksplozivnih sredstava, uklonili su 26 eksplozivnih sredstava, 120 m detonirajućeg štapina, te na licu mjesta uništili jedno eksplozivno sredstvo.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je ŽUTI nivo upozorenja za područje Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Kantona Sarajevo i Kantona 10, zbog mogućih lokalnih pljuskova sa grmljavinom, te Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog maksimalne dnevne temperature zraka, između 32 i 34 stepena Celzija.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE