Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.05.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Na području općine Banovići, u naselju Seona, olujno nevrijeme praćeno jakim pljusom kiše uzrokovalo je porast vodostaja lokalnog potoka, koji je poplavio nekoliko stambenih objekata.

 Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Dana, 02.05.2018.godine, u popodnevnim satima područje općine Zavidovići, zahvatilo je nevrijeme praćeno gradom, te jakom i obilnom  kišom.

Najteže su pogođene mjesne zajednice: Pašin Konak, Rujnica i Vozuća.  Pričinjena je šteta na putnoj infrastrukturi, dok se rijeka Rujnica izlila na više mjesta iz svog korita i poplavila poljoprivredna dobra i pomoćne objekte.

 POŽARI

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice grada Bihaća, imali su veću intervenciju od 07:45 do 19:00 sati, na lokaciji Hrgar, gdje je gorjela deponija otpada. Požar je gasilo šest vatrogasaca sa četiri vozila i pet radnika komunalne firme „Komrad Bihać“.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u Jasenici, gdje je gorjela trava.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Šurmanci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Plavište, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju od 20:13 do 21:30 sati, na gašenju požara prema Repovici, koji se ponovno jučer aktivirao u vremenu od 13:02 do 14:30 sati. Požar je ugašen.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je dvije intervencje na gašenju požara, i to:

– na lokaciji Ober, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– na lokaciji Ljuca, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, na površini od cca 15 ha.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Žepče, ulažu napore kako bi ugasili požar na deponiji otpada, na lokalitetu Trebetovo. Požar je gotovo saniran. Trenutno je lokacija zadimljena i teže je gasiti.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Pripadnici Profesionalne vatrogasna brigade grada Tuzla, imali su dvije intervencije na gašenju požara u kojem je gorjelo nisko rastinje, i to: u Fočanskoj ulici i naselju Husino. Oba požara su lokalizovana i ugašena.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Dana, 03.05.2018.godine, pripadnici vatrogasne jedinice općine Travnik, imali su intervenciju na gašenju požara u kojem je gorio pomoćni objekt (šupa), u ul. Školska. Požar je ugašen.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a kvalitet zraka za dan 02.05.2018.godine, ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Teočak, dok je na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac i Živinice odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je prijavu od Policijske stanice Ilidža, o pronalasku NN ubojnog sredstva na lokalitetu Gladno Polje, u ulici Plantaže br. 400.

Prijava o pronalasku ubojnog sredstva, proslijeđena je Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za područje cijele BiH, prognoziraju se pljuskovi sa grmljavinom.

  

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE