Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.05.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Jutros, od 05:45 do 07:15 sati, dvije ekipe Profesionalne vatrogasne  jedinice grada Mostara intervenisale su u Fabrici duhana Mostar, zbog velike količine dima. Nije bilo otvorenog plamena, a vjerovatno su gorjele električne instalacije.

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Profesionalna vatrogasna  jedinica Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Dahirovac, gdje je došlo do požara u jednom stanu u stambenoj zgradi. U vrijeme požara  u stanu nije bilo stanara. Požar je ugašen. Povrijeđenih nije bilo, pričinjena je znatna materijalna šteta.

Općina Žepče. Profesionalna vatrogasna  jedinica Žepče imala je intervenciju na gašenju požara u selu Donje Ravne, gdje je došlo do požara na krovu vikend kuće. Požar je ugašen. Pričinjena je manja materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.  

 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna  jedinica Tuzla imala je intervenciju gašenja požara na el. instalacijama u ul. Mirsada Fidahića. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju ormarića za el. energiju.

 

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije  informacije o pronalasku NUS-a i to: 

– na području sela Delijaš, općina Trnovo, pronađena je protivtenkovska mina i nekoliko komada municije za PAM,

– u ulici Numan–paše Ćuprilića, općina Novi Grad, prilikom kopanja zemlje, pronađeno je nepoznato ubojno sredstvo.

O primljenim informacijama obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti danas.

 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da je u mjestu Baštra pronađena minobacačka granata 82 mm. Pripadnici Policijske stanice Bosanska Krupa izašli su na lice mjesta i propisno obilježili mjesto pronalaska.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

           

 

O S T A L O

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Profesionalna vatrogasna  jedinica Kakanj imala je tehničku intervenciju jučer, oko 13:00 sati, kod autobuske stanice u Kaknju, gdje je doslo do urušavanje krova stambene drvene barake. Stanari su na vrijeme izašli iz objekta, nije bilo povrijeđenih lica. Uzrok rušenja najvjerovatnije je dotrajalost krovne konstrukcije.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE