Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.04.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     786 cm (redovne mjere), jučer 779 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     682 cm (pripremne mjere), jučer 680 cm,

–   Orašje ————————————-    933 cm (redovne mjere), jučer 913 cm.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une u Bihaću u 07:00 sati, iznosi  92 cm, a jučer je iznosio 104 cm (kritična tačka je 100 cm).

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane u 07:00 sati, iznosi 242 cm, jučer je znosio 275 cm (kritična tačka je 380 cm).

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,55 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 7 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 46,5 m3/s.

Općina Doboj Istok. Prema izvještaju Općinske službe CZ Doboj Istok na području općine pod vodom se nalazi oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta u neposrednoj blizini rijeke Spreče. Nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Općina Gračanica. Prema izvještaju Operativnog centra Službe CZ općine Gračanica, vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07,00 sati bio je 257 cm, jučer je iznosio 328 cm (300 cm – kritična tačka kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava). Pod vodom se nalazi još oko 5 ha poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih stambenih ili infrastrukturnih objekata.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji rijeka:

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 07:30 sati 124 cm 160 cm
Mostar 06:30 sati 553 cm 850 cm
Čapljina 06:30 sati 78 cm 200 cm
Trebižat Humac 06:45 sati  278 cm 280 cm
Krupa Dračevo 06:45 sati 237 cm 300 cm
Bregava Stolac 06:30 sati 102 cm 110 cm
Buna Buna 06:00 sati 266 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 06:00 sati 91 cm 130 cm

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je visok sa tendencijom opadnja.

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Raspotočju Grad Zenica iznosi 199 cm,  U Žepču iznosi 225 cm, dok u Zavidovićima iznosi 226 cm

Vodostaji rijeka na području općine Kakanj  Bosna – 235 cm,  Trstionica –  63,4 cm,  Zgošća –  14,9 cm.

Vodostaj Usore jutros je 103 cm.

                          

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:00 sati iznosio je 277 cm, dok je jučer iznosio 249 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji rijeka na području kantona su u opadanju.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Prema izvještaju Operativnog centra Službe CZ općine Srebrenik u protekla 24 sata došlo je do aktiviranja klizišta na četiri lokacije na području općine i to u naseljima:

  • Lušnica, ugrožen jedan privatni stambeni objekat (kuća),
  • naselje Salihbašići,
  • Naselje Bare, ugrožen jedan stambeni objekat i
  • odron zemlje na lokalnom putu u Salihbašićima, radi čega je obustavljen saobraćaj za teretna motorna vozila.

Općina Čelići. Zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraćaj se i dalje odvija jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton 

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Trakilovići. Požar je lokaliziran i ugšen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara na privatnom stambenom objektu u naselju Miljanovići. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 15:10 do 15:45 sati u naselju Sutina, gdje je gorio otpad.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervencijuna gašenju požara u mjestu Gorjevac, gdje je gorjela deponija smeća.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervenciju na gašanju požara od 12:38 do 14:00 sati, u mjestu Miletina, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj.  Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u naseljenom mjestu Tešanj-Lipe, gdje je gorjelo nisko rastinje i  šuma. Požar gasila tri vatrogasca.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu veću i pet manjih intervencija na gašenju požara. Veća intervencija je bila u 16:20 sati, na gašenju požara u stanu, na drugom spratu stambene zgrade u ulici Talirevića br.24., općina Stari Grad. U intervenciji je učestvovalo devet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je lokaliziran u 16:35 sati a ugašen u 17:12 sati. U požaru je smtrno stradala jedna ženska osoba.

Ostale manje intervencije: četiri intervencije na gašenju dimnjaka i jedna na gašenju  automobila.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je intervenciju na gašenju električnog stuba i kablova. Požar je ugašen, materijalna šteta nije utvrđena.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Općina Novo Sarajevo. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je tri informacije o pronalasku NUS-a i to:

– od Općinske službe CZ Hadžići, da je u ulici Bjelašnička u naselju Pazarić, općina Hadžići pronađen jedan tromblon,

– od Općinske službe CZ Novo Sarajevo, da je u ulici Husinjska, preko puta vrtića, općina Novo Sarajevo, pronađen i iskopan jedan sanduk municije,

– od Policijske stanice Novi Grad, da je u ulici Paljevska, općina Novi Grad, pronađena jedna ručna bomba.

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava, koji su uklonili sredstvo pronađeno u naselju Pazarić, dok će preostala sredstva ukloniti u narednom periodu.

 

ZAGADJENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 02.04.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Čelić dok se na lokalitetu Živinice nije mogao ocijeniti.

 

O S T A L O

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Jutros od 07:00 do 08:35 sati, Zaboravljeni branitelji su u Ljubuškom, kod kružnog toka na magistralnoj cesti M6 (prelaskom preko pješačkog prijelaza) blokirali raskrsnicu prema Vitini i Grudama.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE