Demonstracijom humanitarnog deminiranja, video prikazima aktivnosti i izložbom opreme FUCZ će obilježiti 4. april – Međunarodni dan borbe protiv mina

Povodom 4. aprila – Međunarodnog dana borbe pritiv mina – Federalna uprava civilne zaštite, kao vladina organizacija koja se, između ostalog, bavi i humanitarnim deminiranjem na području FBiH, i ove godine se pridružila godišnjoj kampanji # TogetherAgaistMines (Zajedno protiv mina) s ciljem podizanja globalne svijesti o problemimam koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata. Ovu kampanju je inicirao Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve (Geneva International Centre for Humanitarian Demining – GICHD) kako bi međunarodna zajednica pojačala napore u protivminskom djelovanju.

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite će u srijedu 4. aprila, na postavljenoj simuliranoj minski rizičnoj površini i deminerskom radilištu na platou ispred SCC-a (Sarajevo City Center) u Sarajevu, od 10,00 do 15,00 sati demonstrirati način rada u humanitarnom deminiranju, a kroz video klipove snimljene tokom operacija deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava koje je realizovala FUCZ i izložbu opreme i alata koji se koriste u ovim operacijama prezentovati svoj rad.

Ova aktivnost namijenjena je podizanju svijesti najšire populacije o problemu kontaminacije minama i teškoćama povezanim sa njenim uklanjanjem i stvaranjem sigurnog okruženja.

U više od 60 zemalja i teritorija opasnost od mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata utiču na živote miliona ljudi. Ove neselektivne ubice i dalje uzimaju previše ljudskih života, a gotovo 20 muškaraca, žena i djece svakodnevno bude ubijeno ili osakaćeno. Bosna i Hercegovina spada u red zemalja sa najvećim stepenom zagađenja minama, život stanovnika je u stalnoj opasnosti, a demineri Federalne uprave civilne zaštite svakodnevno rade na čišćenju minskih polja, uklanjanju i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava.

Pozivamo Vas da nam se pridružite da obilježimo Međunarodni dan borbe protiv mina te još jednom zajedno upozorimo na opasnost od mina i neophodnost ubrzanog deminiranja cijele teritorije Bosne i Hercegovine.