Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.04.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     786 cm (redovne mjere), jučer 786 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     666 cm (pripremne mjere), jučer 682 cm,

–   Orašje ————————————-    928 cm (redovne mjere), jučer 933 cm.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une u Bihaću u 07:00 sati, iznosi  85 cm, a jučer je iznosio 104 cm (kritična tačka je 100 cm).

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane u 07:00 sati, iznosi 224 cm, jučer je znosio 242 cm (kritična tačka je 380 cm).

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,46 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme niži je viši za 9 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 55,4 m3/s.

Općina Doboj Istok. Na području općine Doboj Istok pod vodom je još uvijek 10 ha u priobalnoj zoni rijeke Spreče.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji rijeka:

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 07:30 sati 112 cm 160 cm
Mostar 06:30 sati 545 cm 850 cm
Čapljina 06:30 sati 45 cm 200 cm
Trebižat Humac 06:45 sati  260 cm 280 cm
Krupa Dračevo 06:45 sati 222 cm 300 cm
Bregava Stolac 06:30 sati 100 cm 110 cm
Buna Buna 06:00 sati 249 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 06:00 sati 97 cm 130 cm

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je normalan.

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Raspotočju Grad Zenica iznosi 172 cm,  U Žepču iznosi 189,70 cm, dok u Zavidovićima iznosi 195 cm

Vodostaji rijeka na području općine Kakanj  Bosna – 202 cm,  Trstionica –  51 cm,  Zgošća –  10 cm.

                          

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:00 sati iznosio je 260 cm, dok je jučer iznosio 277 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

 

 

 

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton 

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u podrumu objekta bivšeg „Doma Armije“ preko puta zgrade uprave Grada Tuzle (ul. ZAVNOBiH-a). Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Živinice Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u naselju Djedino (kod repetitora). Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na kući, u naselju Caparde. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara, u mjestu Stabandža, gdje je gorjelo nisko rastinje i korov. Požar su gasila tri vatrogasca s vozilom.

Tehničke intervencije

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na izvlačenju povrijeđenih lica iz vozila, poslije saobraćajne nesreće u mjestu Johovica.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica.  Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije, jednu  na gašenju požara niskog rastinja u naselju Mošćanica, te drugu na izvlačenju tijela utopljenika u rijeci Bosni.

Općina Zavidovići: Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara šume i niskog rastinja u  mjestu Osjećani, koji je prijetio stambenim objektima. Požar je uspješno ugašen.

Kakanj: Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je dvije intervencije na gašenju  požara trave i niskog rastinja u naseljima Paclovići i Bistrik.

Visoko: Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je dvije intervencije na gašenju  požara niskog rastinja u naselju Liješeva i u naselju Pode. Požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju niskog rastinja.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno imala je intervenciju na gašenju sijena u privatnoj kući. Na kući je pričinjena manja materijalna šteta.

 

ZAGADJENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 03.04.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Lukavac i Mobilna: Čelić dok se na lokalitetu Živinice i Bukinje nije mogao ocijeniti.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Općinske službe CZ općine Ilidža o pronalasku četiri ručne bombe u naselju Butulje ( Hrasnica). O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite zaprimio je prijavu o pronalasku eksplozivnog sredstva u općini Vitez, u mjestu Križančevo selo. O primljenoj  prijavi obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

Tuzlanski kanton 

Kantonalni operativni centar civilne zaštite zaprimio je dvije prijave o pronalasku eksplozivnih sredstava i to:

  • Općinske službe CZ općine Kalesija radi se o ručnim bombama 6… kom, municiji 7,62 mm 340… kom
  • Općinske službe CZ općine Sapna radi se o ručnoj bombi 1… komad.

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

Općina Kalesija. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava obavljali su aktivnosti na preuzimanju i uništavanju eksplozivnih sredstava na području općine Kalesija.

 

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE