Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.12.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 01.12.2022. godine.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 01.12.2022.godine, izvršeno je testiranje na COVID-19 kod 13 osoba. Nakon završenog testiranja jedna osoba je pozitivna na COVID-19. Trenutno na području BPK  Goražde dvije su   aktivno  zaražene osobe.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirane 11494 osoba, od kojih je 5747 pozitivno  (5578 osoba je izliječena, 161 osoba je preminula), a aktivno je osam osoba.

 

Kanton 10

Dana 01.12.2022. na području Kantona 10 testirane su tri osobe na COVID-19. Nakon završenog testiranja nije bilo pozitivnih osoba.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju na gašenju požara od 03:05 do 04:20 sati u mjestu Konjodor, gdje je gorio stambeni objekat – kuća. Povrijeđenih lica nije bilo.

Grad Cazin.Vatrogasna jedinica grada Cazin imala je intervenciju na gašenju požara od 22:00 do 23:40 sati u mjestu Brezova Kosa, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Povrijeđenih lica nije bilo.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 10:40 do 15:00 sati u Cerovu Docu, gdje je gorjela obiteljska kuća. Povrijeđenih lica nije bilo. Pričinjena je velika materijalna šteta a uzrok požara utvrđuju nadležne institucije. Požar su gasila četiri vatrogasca sa tri vozila.

                                                                                          

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u selu Sviće, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 18:30 do 18:45 sati, gorio otpad na „Starom Veležovom“,

– od 20:20 do 20:35 sati, gorio otpad na „Starom Veležovom“.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju požara, i to: jednu na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka i jednu na gašenju napuštenog objekta.

 

Tehničke intervencije

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica grada Maglaj imala je intervenciju na asistiranju kod saobraćajne nesreće na put M17, lokalitet općine Žepče.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je od 20:00 do 20:15 sati tehničku intervenciju na otvaranju stana u Dubrovačkoj ulici.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je od 10:05 do 11:40 sati tehničku intervenciju na čišćenju dimnjaka na Osnovnoj školi u Zvirovićima.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tehničku intervenciju na otvaranju vrata.

 

OŠTEĆENJE  VODOVODNE MREŽE

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

 Grad Goražde. Zbog kvara na pumpama na potisnom cjevovodu iz Vitkovića dana, 01.12.2022. godine,  oko 04:00 sata došlo je do prekida  u snadbjevanju stanovništva vodom na gradskom području Grada Goražda. Kvar je otklonjen oko 17:00 sati.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na na području grada Tuzla timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 23 komada streljiva.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR