Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.12.2022.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES 

 Federalni hidrometeorološki zavod

Dana 02.12.2022.godine, aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu registrovali su u 21:05 sati, zemljotres na području Stoca. Magnituda  potresa u hipocentru iznosila je 4,4 ° Richtera, a intenzitet u epicentru je bio V ° Merkalijeve skale.  Do sada nije bilo informacija sa terena o eventualnim štetama.

Zemljotres ovog intenziteta može izazvati štete na starim i slabije građenim objektima, a ovaj zemljotres se osjetio na  širem području BiH.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Stolac. Dana 02.12.2022. godine, u 21:05 sati, osjetio se zemljotres  na području grada Stoca. Jačina zemljotresa iznosila je 4,4 stepena po Richteru, s epicentrom nedaleko od Stoca (općina Ljubinje – RS). Oko šest sekundi podrhtavalo je tlo te je izazvalo uznemirenost kod stanovništva. Za sada nema dojava o štetama ili eventualnim posljedicama.

 ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 02.12.2022. godine.

 Bosansko-podrinjski kanton

Dana 02.12.2022.godine, izvršeno je testiranje na COVID-19 kod 13 osoba. Nakon završenog testiranja nije bilo pozitivnih osoba na COVID-19. Trenutno na području BPK  Goražde dvije su  aktivno  zaražene osobe.

Posavski kanton

Do sada su na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirano 10968 osoba, od kojih je 5747 pozitivno  (5578 osoba je izliječeno, 162 osobe  preminule), a aktivno je sedam osoba.

 POŽARI 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u ul. V divizije NOP- a, gdje je gorio otpadni materijal u kontejneru. Požar je ugašen.

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u ul Armije BiH,  gdje je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavca imala je intervenciju  na gašenja požara u naselju Dobošnica, gdje je gorjela vikendica. Požar je lokalizovan i ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu  manju intervenciju na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

Tehničke intervencije

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničke intervenciju i to:

– od 10:00 do 13:20 sati, u Gnjilištima, gdje je uklanjala stablo,

– od 15:10 do 16:00 sati, u Višićima, na sanaciji dimnjaka, te

– od 16:50 do 17:20 sati, gdje je prevozila nepokretnu osobu.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tehničku intervenciju na asistiranju MUP-a Kantona Sarajevo kod saobraćajne nesreće.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR