Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.10.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju u vremenu od 10:25 do 11:30 sati, u naselju Podgorani, gdje je gorjelo motorno vozilo „Kedi“.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara  u vremenu od od 12:15 do 13:15 sati, na Služnju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanice, imala je intervenciju na gašenju manjeg šumskog požara, u naselju Orahovica Gornja. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog sijena, u naselju Džilakani. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara zapaljenog automobila, u ul. 1. Tuzlanske brigade. Požar je loklizovan i ugašen

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka, u naselju Koprivnica, pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak, imala je intervenciju na gašenju požara u stanu, u gradu. Požar je ugašen, a materijalna šteta se procjenjuje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 15:20 do 16:50 sati, u Predgrađu kod groblja „Jabuka“, na divljoj deponiji otpadnog materijala. Na gašenju učestvovala tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije i to: jednu na gašenju napuštene kuće, jednu  na gašenju otpadnog materijala, te jedno obezbjeđenje kulturnog događaja.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD Stari Vitez dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u M.Mošunj.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na 6 lokacija na području općina Hadžića, Busovače, Novog Grada-Sarajevo, Starog Grada Sarajevo, te gradova Široki Brijeg i Mostara timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 20 eksplozivnih sredstava, 19 komada pješačke municije i 5 okvira za A.P.

 

 O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za veći dio Federacije BiH, zbog očekivane grmljavine.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE