Još šest pripadnika FUCZ uspješno završilo obuku potrage i spašavanja u prirodi

Obuka, koju je izvodilo šest instruktora iz Republike Turske, članova organizacije IHH,  sastojala se iz dva dijela, teorijskog i praktičnog. Polaznici su učili kako pronaći nestalu osobu, pomoći povrijeđenom dok ne dođe ljekarski tim, djelovati u kriznim i vanrednim situacijama, a obrađene su i sljedeće nastavne teme: Upoznavanje sa odjećom i tehničkom opremom za spašavanje u prirodi, užad i čvorovi, sigurnosni pojasevi, kreiranje glavnih i sigurnosnih tačaka, metode spuštanja sa konopcem, formiranje Z-rig sistema, metode izvlačenja nosila na terenu blagog i velikog nagiba, stvaranje nagibne i nadzemne linije tzv. tirolke i dr. Obukom i pokaznom vježbom prikazana je interoperabilnost službi, institucija, vladinih i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom i spašavanjem ljudskih života, a njen cilj je bio da se u praksi primijeni stečeno znanje na obuci.

Od 22. do 28. septembra 2019. godine na Tjentištu kod Foče je održan temeljni modul obuke “Potraga i spašavanje u prirodi” koji je organizirala Turska agencija za koordinaciju i saradnju (TIKA) u saradnji sa nevladinom organizacijom İHH iz Turske i Ministarstvom sigurnosti BiH.

Na obuci su učestvovala 32 polaznika, među kojima i šest pripadnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Pored FUCZ, učestvovali su i pripadnici Gorske službe spašavanja FBiH, Republike Srpske, Brčko distrikta BiH, Saveza gorskih službi spašavanja u BiH, Civilne zaštite RS, te Civilne zaštite sarajevske Općine Novi Grad Sarajevo.

Obuka, koju je izvodilo šest instruktora iz Republike Turske, članova nevladine organizacije IHH,  sastojala se iz dva dijela, teorijskog i praktičnog. Polaznici su učili kako pronaći nestalu osobu, pomoći povrijeđenom dok ne dođe ljekarski tim, djelovati u kriznim i vanrednim situacijama, a obrađene su i sljedeće nastavne teme: Upoznavanje sa odjećom i tehničkom opremom za spašavanje u prirodi, užad i čvorovi, sigurnosni pojasevi, kreiranje glavnih i sigurnosnih tačaka, metode spuštanja sa konopcem, formiranje Z-rig sistema, metode izvlačenja nosila na terenu blagog i velikog nagiba, stvaranje nagibne i nadzemne linije tzv. tirolke i dr.

Poslije svake nastavne teme koja se radila na poligonu praktično je izvođen situacioni trening na stijeni, a na završnoj vježbi na nepristupačnom planinskom terenu izvedeno je izvlačenja unesrećenog koristeći vertikalno spuštanje i prebacivanje uz “tirolku”.

Obukom i pokaznom vježbom prikazana je interoperabilnost službi, institucija, vladinih i

nevladinih organizacija koje se bave zaštitom i spašavanjem ljudi, a njen cilj je bio da se u praksi primijeni stečeno znanje na obuci.

Na kraju je priređena završna ceremonija dodjele diploma o uspješno završenoj obuci.

TIKA je od 2017. počela različite programe obuke, među kojima su i pružanje prve pomoći, akcije spašavanja u zimskim uslovima, obuke potrage i spašavanja u prirodi, a do sada su na ovim programima obučili oko 400 polaznika. Nakon ove osnovne obuke u narednom periodu planiraju organizirati i obuku za instrukture.