Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.06.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 589 uzoraka, od kojih je 18 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9761 osoba, od kojih je 4812 pozitivno (4652 osobe su izliječene, 153 osobe su preminule), a aktivno je sedam osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 01.06. 2022. godine uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod ukupno 11 osoba, prema rezultatima testiranja nema pozitivnih osoba na COVID-19.

Zaključno sa  01.06.2022. godine na području BPK  Goražde nema  aktivno zaraženih osoba  koronavirusom (COVID-19), oporavljeno je ukupno 3958 osoba, a 127 osoba je preminulo.

Kanton 10

Dana 01.06.2022.god. na COVID-19 testirano je 11 osoba, od čega su tri osobe pozitivne.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jednica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 19:50 do 20:40 sati u Maloševićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čepljine imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 10:15 do 11:05 sati u Gabela polju, gdje je gorjela trava, te
  • od 12:15 do 12:30 sati u ulici Gojka Šuška, gdje je gorio otpadni materijal.

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica imala je intervenciju na gašenju požara divlje deponije otpadnog materijala, u naselju Ciljuge. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Bugojno imali su intervenciju na gašenju požara u ul. Bosanska, gdje je gorio stari divlji kesten. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija i to: jednu intervenciju na gašenju zapaljenog automobila, jednu na gašenju zapaljenog otpadnog materijala i tri intervencije na gašenju zapaljenog otpadnog materijala na otvorenom prostoru.

  

Tehničke intervencije

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jednica grada Ljubuški imala je intervenciju od 14:05 do 15:20 sati, tri vatrogasca s vozilom i inspekcijom Grada Ljubuškog, u mjestu Vitina, na utvrđivanju štete na krovištu stambenog objekta, nakon nedavnog potresa.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čepljine imala je intervencije od 10:00 do 12:00 sati, na ispomoći Crvenom Križu u dijeljenju pomoći socijalno ugroženim obiteljima, te

od 15:00 do 15:40 sati, na sapiranju ceste, kod skretanja za Šuškovo.

 

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Djelatnici DVD-a Tomislavgrad imali su dvije intervencije na saniranju kolnika nakon prometnih nezgoda, u mjestima Kovači i Blažuj.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Na snazi su redukcije u isporuci vode, za mjesto Ružići.

 

  UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Donji Vakuf, Tomislavgrad, Hadžići, Orašje, te grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 21 eksplozivno sredstvo, pet komada metaka, eksploziva dva kg, te streljiva 692 kom.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za grmljavinsko nevrijeme, za područje sjeverne i sjeverozapadne Bosne.

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR