FUCZ dobila novog psa za otkrivanje eksploziva

Direktorice obrazovnih i razvojnih programa Marshall Legacy Institute (MLI) iz SAD-a posjetile su FUCZ i izvršile službenu primopredaju pasa koji su donacija ove organizacije. POEK timu (psi za otkrivanje eksploziva) FUCZ pridružila se Niles, ženka belgijskog ovčara stara godinu i po dana. Pas Rico, koji iako odlazi u zasluženu mirovinu, Marshall Legacy Institut će ga udomiti u SAD-u gdje će biti “promovisan” u K9 ambasadora i predstavljan na događajima na kojima će se podizati svijest o opasnosti od mina i potrebi što hitnijeg čišćenja preostalih minski sumnjivih površina. Marshall Legacy Institute iz Washingtona (SAD) donirao je preko 250 pasa za otkrivanje mina širom svijeta i već dugi niz godina BiH donira pse za otkrivanje mina. FUCZ od ove organizacije do sada je dobila osam pasa koji su sa vodičima u aktivnom radu uspješno radili na zadacima otkrivanja mina. MLI također podržava i druge projekte protivminskog djelovanja u BiH kao što su projekti deminiranja, pomoći žrtvama mina, te povezivanje školske djece u SAD-u sa vršnjacima u minski ugroženim zemljama u cilju podizanja svijesti i  upozoravanja na mine i pomoći u rješavanju problema mina. Donacija osim pasa uključuje i integracijski kurs za pse i vodiče. Obuka koju provodi udruženje Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH (MDDC) je u toku a tim (pas i vodič) će nakon položenog testa biti akreditirani u BH MAC-u za provođenje operacija humanitarnog deminiranja. Na ovoj svečanosti primopredaje pasa za posebne zasluge u oblasti zaštite i spašavanja u toku 2021. godine predstavnicama Marshall Legacy Institute uručena je Plaketa civilne zaštite koju im je, u povodu 1. marta – Dana civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine, dodijelio Federalni štab civilne zaštite, a zbog pandemije koronavirusa (Covid 19) do sada nije mogla biti uručena.

Anne Wooleyhand, direktorica obrazovnih programa i Indre Sabaliunaite, direktorica razvojnih programa Marshall Legacy Institute (MLI) iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), posjetile su jučer Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ) gdje je izvršena službena primopredaja pasa za pronalaženje eksplozivnih sredstava.

POEK timu (psi za otkrivanje eksploziva) FUCZ pridružila se Niles, ženka belgijskog ovčara stara godinu i po dana, dok pas Rico odlazi u zasluženu mirovinu kojeg će Marshall Legacy Institut udomiti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je izjavila Anne Wooleyhand, pas Rico će nastaviti s radom jer će biti “promoviran” u K9 ambasadora i predstavljan na događajima na kojima će se podizati svijest o opasnosti od mina i potrebi što hitnijeg čišćenja preostalih minski sumnjivih površina, a Niles će zauzeti njegovo mjesto u procesima deminiranja u Bosni i Hercegovini.

  • Rico je u BiH zajedno sa svojim vodičem očistio više od 510.000 kvadratnih metara površine. Bit ćemo počašćeni da primimo Rica u naš dom u SAD-u, gdje će nastaviti inspirisati mlade ljude da pomognu borbu protiv mina širom svijeta. S druge strane, Niles će, nakon što završi obuku i položi test za akreditaciju, biti uključen u deminerske operacija, kazala je Anne Wooleyhand, direktorica obrazovnih programa Marshall Legacy Instituta.

 

FUCZ, pored ljudstva osposobljenog za operacije deminiranja i izvođenja složenih akcija zaštite i spašavanja, ima i osam pasa, četiri obučena za traženje mina i četiri psa za potrage za nestalim osobama.

Belgijski ovčar Malinois, nazvan po gradu Mechelenu, prvi je belgijski ovčar prema kojem je utvrđen standard ove pasmine i koji je postao mjerilo za sve ostale belgijske ovčare.

Marshall Legacy Institute iz Washingtona (SAD) donirao je preko 250 pasa za otkrivanje mina širom svijeta i već dugi niz godina Bosni i Hercegovini donira pse za otkrivanje mina. Federalna uprava civilne zaštite od ove organizacije do sada je dobila osam pasa koji su sa vodičima u aktivnom radu uspješno radili na zadacima otkrivanja mina.

MLI također podržava i druge projekte protivminskog djelovanja u BiH kao što su projekti deminiranja, pomoći žrtvama mina, te povezivanje školske djece u Sjedinjenim Američkim Državama sa vršnjacima u minski ugroženim zemljama u cilju podizanja svijesti i  upozoravanja na mine i pomoći u rješavanju problema mina.

Marshall Legacy Institute donirao je FUCZ i psa Asku (Betsy), njemačkog ovčara koja se u maju 2009. godine pridružila POEK timu FUCZ. Kao pripadnica POEK tima FUCZ, zajedno sa vodičem Aldenom Ćeskom, bila je dobitnica prestižne nagrade “Tim pasa otkrivača godine 2014.ˮ koju dodjeljuje ovaj Institut i za koju se natječu psi iz minski ugroženih zemalja cijelog svijeta.

Donacija osim pasa uključuje i integracijski kurs za pse i vodiče. Obuka koju provodi udruženje Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH (MDDC) je u toku a tim (pas i vodič) će nakon položenog testa biti akreditirani u BH MAC-u za provođenje operacija humanitarnog deminiranja.

Posjeti i primopredaji, osim predstavnica Marshall Legacy Institute (MLI), rukovodioca FUCZ i njegovih saradnika, prisustvovali su i predstavnici ambasade SAD-a u BiH i direktor MDDC Nermin Hadžimujagić sa saradnicima.

Zbog dugogodišnje uspješne saradnje sa Ambasadom SAD-a u ovoj oblasti, ali i na drugim projektima u oblasti deminiranja i zaštite i spašavanja, prisustvo predstavnika Ambasade SAD-a na ovoj svečanosti još jednom je potvrdilo važnost podizanja svijesti i upozoravanja na mine i pomoći u rješavanju problema mina u Bosni i Hercegovini.

Na ovoj svečanosti primopredaje pasa za posebne zasluge u oblasti zaštite i spašavanja u toku 2021. godine predstavnicama Marshall Legacy Institute uručena je Plaketa civilne zaštite koju im je, u povodu 1. marta – Dana civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine, dodijelio Federalni štab civilne zaštite, a zbog pandemije koronavirusa (Covid 19) do sada nije mogla biti uručena.