Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 31.05./01.06.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su ukupno 522 uzorka, od kojih je 15 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Tuzlanskom kantonu.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9758 osoba, od kojih je 4812 pozitivno (4649 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 10 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 31.05.  nije bilo testiranih osoba na COVID-19. Zaključno sa  31.05. na području BPK  Goražde nema  aktivno zaraženih osoba  koronavirusom (COVID-19), oporavljeno je ukupno 3958 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jednica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 23:55 do 00:20 sati, u Sjevernom logoru, gdje je gorio otpad.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije i to: jednu na gašenju putničkog automobila, jednu na gašenju zapaljenog ugostiteljskog objekta, te jednu tehničku intervenciju.

 

VELIKO NEVRIJEME I GRAD

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Dana 31.05.2022. godine u jutarnjim satima pao je jak grad u naseljima Boljkovac i Dobrošin, te načinio štetu na zasađenim parcelama.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE  MREŽE

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica

Javno  preduzeće  Elektro-privreda  Bosne i Hercegovine. Zbog kvara na elektro mreži, bez napajanja je dio općine Jablanica (kod Unisa i Granita, Šanići, Dragan Selo, Mirke, Čehari i Baćina).

 

  UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Tešanj, Pale FBiH, Centar – Sarajevo i grada Bihaća timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 6 eksplozivnih sredstava te 413 komada streljiva.

 

O S T A L O 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za grmljavinsko nevrijeme, za područje centralne i istočne Bosne. Upozorenje je na snazi i tokom poslijepodneva.

 

 

 

 

 

                                                          FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR