Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.06.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 496 uzoraka, od kojih je 18 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9763 osoba, od kojih je 4812 pozitivno (4652 osobe su izliječene, 153 osobe su preminule), a aktivno je sedam osoba.

 Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 02.06. 2022. godine uzorkovan je materijal na COVID-19 kod ukupno tri osobe, prema rezultatima testiranja nema pozitivnih osoba na COVID-19.

Zaključno sa  02.06.2022. godine na području BPK  Goražde nema  aktivno zaraženih osoba  koronavirusom (COVID-19), oporavljeno je ukupno 3958 osoba, a 127 osoba je preminulo.

Kanton 10

Dana 02.06.2022.godine na COVID-19 testirane su tri osobe, od čega nema pozitivnih.

 POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jednica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 22.30 do 22:45 sati, gdje je gorio motor u garaži MUP-a, te

– od 01:25 do 03:50 sati, gdje je gorjela kuća u Sovićima, na putu za Gorance.

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čepljine imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 19:05 do 19:40 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Gabela Polju, te

– od 19:20 do 20:05 sati, gdje je gorio biljni otpad u Gabeli. 

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 10:00 do 18:00 sati, gdje je gorio otpadni materijal na odlagalištu Ponir. Požar djelomično ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara  u ulici Patriotske lige, gdje je gorio otpad u kontejneru.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara  u naselju Borić, gdje je gorio otpadni materijal.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice  imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio krov porodične kuće u naselju Višća, zaseok Hadžije.

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice Kiseljak imali su jednu intervenciju na lokalitetu Berberuša ( gradska deponija otpada ), gdje je gorjelo nisko rastinje i otpad. Požar je ugašen.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četiri intervencije, od toga dvije manje (jednu na gašenju otpada na otvorenom prostoru i druga pojava dima u stambenom objektu) i dvije veće intervencije na gašenju zapaljenih stamenih objekata i to:

  • dana, 02.06.2022. godine u 21:55 sati, na gašenju zapaljenog montažnog objekta (barake) u naselje Švrakino Selo, Alibega Firdusa čikma br. 27., Općina Novi Grad. Požar je lokalizovan u 22:52 sati, a likvidiran u 00:37 sati 3. juna 2022. godine. U gašenju požara učestvovalo je 14 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila. Pričinjena je materijalna šteta, dok povrijeđenih lica nije bilo;
  • dana, 03.06.2022. godine u 06:03 sati, na gašenju zapaljene kuće u ul. Žepa 2., Općina Stari Grad. Požar je lokalizovan u 06:50 sati, dok još uvijek nije likvidiran (ekipe su još uvijek na terenu). U gašenju požara učestvuje 16 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila. Pričinjena je materijalna šteta, dok povrijeđenih lica nije bilo.

 Tehničke intervencije

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čepljine imala je intervenciju od 11:30 do 14:30 sati, uklanjanje stabla uz obiteljsku kuću u Gabela Polju.                                                     

 UDAR GROMA, JAK VJETAR

 Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Jutros  oko  02:00 sata,  na području općine Tešanj zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom, grmljavinom i obilnom kišom. U roku od 30 minuta palo je 35 l/m2 kiše. Najizraženije nevrijeme zabilježeno je na području mjesnih zajednica uz rijeku Usoru (Piljužići, Miljanovci-Lončari, Novi Miljanovci, Jelah, Bobare-Drinčići-Blaževci). Nije bilo evidentiranih prijava usljed plavljenja objekata.

Jaki udari vjetra su uzrokovali čupanje drveća. Zabilježeno je pet intervencija Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) usljed pada drveća (Jelah, Piljužići, Bobare i dvije intervencije u Miljanovcima). Jedan stambeni objekat je znatno oštećen usljed direktnog pada stabla. Zabilježeno je oštećenje i jednog putničkog automobila.

 OŠTEĆENJE  ELEKTRIĆNE ILI VODOVODNE MREŽE

 Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Zbog oštećenja elektro vodova usljed pada drveća (dalekovod Novi Miljanovci) došlo je do prekida u snabdjevanju električnom energijom na području Novih Miljanovaca. Također došlo je do manjih kvarova na elektro energetskim objektima na cijelom području općine.  U toku su aktivnosti na otklanjanju istih.

 Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Na snazi su redukcije u isporuci vode, za mjesto Ružići.

O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm zbog visokih tempatura zraka između 32 i 35 °C, za područje Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR