Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.02.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 20:25 do 20:55 sati, u Gornjem Zaliku gorio otpad,

– od 22:35 do 23:05 sati, u naselju Luka  gorio otpad.

                                                               

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je  intervenciju od 14:10-16:00 sati u mjestu Muslimanska Jesenica, gdje je došlo do požara na pomoćnom objektu-štali. Požar su gasila tri vatrogasca sa jedim vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12:45-14:35 u mjestu Jelašinovci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:38-22:45 u mjestu Lušci Palanka (Palanačko polje), gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Zgon, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u mjestu Mali Trnovci, gdje je gorio dimnjak na kući,

– u mjestu Tušnjići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Požari su ugašeni, bez povrijeđenih lica.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je šest manjih intervencija na gašenju požara i to: četiri na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju napuštene kuće i jednu na kontrolisanom spaljivanju dimnjaka.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Lukavica, gdje je gorio pomoćni objekat. Požar je ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u Selu Hrvati, gdje je gorio pomoćni objekat. Požar je ugašen.

 

Tehničke intervencije vatrogasaca

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je od 14:00 do 17:00 sati intervenciju na težoj saobraćajnoj nezgodi u mjestu Cerov Dolac, u kojoj su učestvovala tri vozila i  tri osobe zadobile teže tjelesne povrede, te kolima hitne pomoći prebačene u KBC Mostar. U intervenciji su učestvovala četiri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je od 07:00 do 17:00  sati intervenciju na prijevozu radnika autoputa čamcem preko Neretve i osiguranje na gradilištu mosta u Počitelju.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu intervenciju na obezbjeđenju, jednu na sapiranju platforme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i jednu intervenciju na otvaranju zaglavljenog lifta.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na lokaciji na području općine Ilijaš tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklono je jedno eksplozivno sredstvo.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Kanton Sarajevo

Općina Trnovo. Federalna uprava civine zaštite uključila se u potragu za dvije osobe (mladić i djevojka) koji su se izgubili na području Lukomira, na planini Bjelašnici, odakle su se u 19:00 sati telefonom javili porodici i rekli im da su se sklonili u kolibu. Porodica je kontaktirala Operativni centar FUCZ putem kojeg je obaviješten i Operativni centar KUCZ KS. Timovima FUCZ, koji su obučeni i opremljeni za potrage i spašavanje u zimskim uslovima i nepristupačnim terenima, sa opremom i vozilima priključili su se i članovi “Sa Off Road”, kluba sa pet terenskih vozila, koja su namijenjena za nepristupačne terene i zimske uslove. Timovi su planirali krenuti prema Lukomiru iz pravca Umoljana a teren je veoma nepristupačan i opasan. Na jednom dijelu se nalaze veliki snježni nanosi a na drugom je kamenje zbog koga se ne mogu koristiti motorne sanke.

Po nalogu direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, angažovana je Služba za spašavanje iz lavina, potrage i spašavanje na vodi i pod vodom Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, čija su tri tima sa 15 spasioca odmah izašla na teren i u katkom vremenskom periodu stigli na Bjelašnicu i dalje prema selu Lukomir, gdje su se osobe izgubile. Pripadnici navedene Službe su u 00:12 sati uspješno locirali i pronašli dvije izgubljene osobe, ustanovili da nemaju povreda i da su dobrog zdravstvenog stanja, te ih prebacili za Sarajevo. U akciji spašavanja pored navedenih učestvovali su i službenici PS Trnovo.

 

Pored pomenute aktivnosti, Federalna uprava civilne zaštite i dalje nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE