Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH,za dane 01./02.02.2016. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana 01.02.2016.god. u 18,51 sati, registriran je slabiji zemljotres, sa epicentrom u Širokom Brijegu. Jačina zemljotresa bila je 2,5 stepeni po Richteru.

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požarau mjestu Humci, gdje je gorjela je trava. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom,

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

       u mjestu Duratovići, gdje je gorjela je šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom,

       te u mjestu Polje, gdje je gorjela je šuma. Požar gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina B. Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju u mjestu Vranjska, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju u mjestu Krantići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju u mjestu Vrnograč, gdje je gorjela je šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara, na Slipčićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te u Rodoču, gdje je gorjela trava.

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara, u mjestu Tasovčići, gdje je gorila trava i nisko rastinje, te na Bobanovu, gdje je gorila trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Služanj, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Profesionalna vatrogasna jedinica Zenica imala je intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja u naseljima Janjac i Raspotočje.

Općina Kakanj. Vatrogasci su imali intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja u naselju Modrinje.

Općina Visoko. Vatrogasci su imali intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja u ulici Sarajevski put i u naselju Vratnica.

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica gasila je požar u potkrovlju stambenog objekta u naselju Čiriš. Prilikom intervencije povrijeđen je jedan vatrogasac, kojem je ukazana pomoć u Domu zdravlja Gračanica, gdje je zadržan. Na objektu je pričinjena velika materijalna šteta.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na području sela Škulji, gdje je izgorjelo oko 10 dunuma trave i sitnog rastinja.

KLIZANJE TLA

 Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. U naselju Prokop, MZ Međiđa Srednja, prijavljeno je reaktiviranje starog klizišta.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Tuzlanski kanton

„A tim“ FUCZ je učestvovao u akciji pronalaženja nestale osobe na području općine Olovo, u Zeničko-dobojskom kantonu.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Na području općine Olovo i danas je nastavljena potraga za nestalim licem Mustajbegović (Fazila) Adin, za koga se pretpostavlja da je pao u u rijeku Krivaju.

Tokom današnjeg dana u akciju će biti uključeni pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, pripadnici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, rafter klub iz Konjica, ronioci F MUP-a, te Jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom općine Olovo. U potrazi će učestvovati oko 45 spasilaca. Tokom potrage koristit će se dronovi kao i psi tragači. Također u potrazi će se priključiti i ekipa GSS Zavidovići, koji će po zahtjevu Općinske službe civilne zaštite općine Olovo pregladati lokaciju sliva rijeke Krivaja, na području općine Zavidovići.

Do momenta slanja ovog izvještaja nestali nije pronađen. Potraga za nestalim je i dalje je u toku.

Kanton Sarajevo

Dana, 1.2.2016. godine u 15:30 sati, Kantonalni operativni centar civilne zaštite putem telefona, primo je informaciju od jedne građanke, da su se njena kćerka i jedna žena, izgubile u gustoj šumi na lokalitetu Čavljak – Skakavac, te traži pomoć da se iste pronađu. Indormacija je odmah proslijeđena Kantonalnoj gorskoj službi spašavanja – Stanici Sarajevo, čiji su pripadnici izgubljene žene pronašli u 17:20 sati, te prebacili ih do Sarajeva.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE