Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.12.2015. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Profesionalna vatrogasna jedinica Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara koji je zapalio prašinu u energetskom pogonu, u fabrici „Sisecam soda Lukavac “ d.o.o.. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Gradačac. Dobrovoljno vatrogasno društvo Gradačac imalo je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio pomoćni objekat (šupa), i dva stambena objekta (kuće), u naselju Šehitluci. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Vatrogasci imali intervenciju pri saobraćajnoj nesreći, na putu M-17, u mjestu Želeća, gdje je teretno motorno vozilo udarilo u stubove signalizacije, na dionica puta, gdje se vrši rekonstrukcija mosta.

OBLAST SAOBRAĆAJA

Prema pristiglim pisanim informacijama iz kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, stanje u oblasti saobraćaja na području Federacije BiH, je sljedeće:

Unsko-sanski kanton

Na relaciji Bihać – Bosanski Petrovac saobraćaj se odvija otežano zbog magle koja smanjuje vidljivost.

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona gusta magla ovoga jutra smanjuje vidljivost na većini putnih pravaca.

Srednjobosanski kanton

Ovoga jutra gusta magla znatno usporava saobraćaj na dionicama uz riječne tokove i u kotlinama, a na pojedinim dionicama vidljivost je manja od 20 metara. Na tim dionicama i kolovoz je mokar ili vlažan, naročito na putnim pravcima: Bugojno-Novi Travnik, te Vitez-Kaonik-Kiseljak.

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantona odvija otežano usljed magle i vlažnih kolovoza.

Kanton 10.

Ceste su u jutros skliske zbog niskih temperatura i mraza. Magla uz vodotokove i u kotlinama smanjuje vidljivost do 50 metara.

OBLAST VODOSNABDJEVANJA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo „Stari Vitez”, nastavlja da vrši odvoz pitke vode u MZ-e Jardol, naselje Ljubić.

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. TUN tim za deminiranje Tuzla/FUCZ-e, izvršio je neutralisanje minobacačke granate (122 mm), koja se nalazila u podrumskim prostorijama zgrade u ul. Turalibegova 43. (sjedište stranke SDP-a).

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE