Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 31.12.2023./01.01.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 03:30 do 06:10 sati, u mjestu Mali Badić, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Požar koji je prijetio stambenim objektima su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom uz pomoć četiri mještanina naselja Badić.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 00:35 do 01:20 sati, u mjestu Ćoralići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 09:14 do 10:50 sati u mjestu Vrnograč, gdje je gorjelo smeće u kontejneru,
  • od 14:05 do 17:15 sati u mjestu Stabandža, gdje je gorjela šuma, te
  • od 20:20 do 21:50 sati u mjestu Polje, gdje je gorio dimnjak.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je dvije intervencije na gašenju požara otpada u kontejneru.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Gornji Hrgovi, gdje je opožarena manja šumska površina.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Gnojnica, gdje je gorjelo sijeno.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 08:30 do 08:45 sati, gdje je gorio otpad u Dubrovačkoj ulici, te
  • od 14:55 do 15:45 sati, gdje je gorio podrum u Cernici.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 23:45 do 00:10 sati, gdje je gorjelo nisko rastinje na Gradini.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 19:00 do 19:30 sati, gdje je gorio kontejner za smeće u ulici Kolonija,
  • od 23:32 do 23:50 sati, gdje je gorio dimnjak u ulici Luka, te
  • od 23:40 do 01:10 sati, gdje je gorio stog sijena u mjestu Ribići.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 19:45 sati gdje je gorio plastični kontejner u ulici Don Ivana Musića Požar su pogasila dva vatrogasca PVP-a grada Ljubuškog sa jednim vatrogasnim vozilom. Osim izgorjelog kontejnera nije bilo druge materijalne štete.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od od 21.58 do 23.10 sati, u Sovićima kod osnovne Škole Fra Stipana Vrljića gdje su gasili zapaljeno stablo. Do zapaljenja istog došlo je zbog bacanja petardi i drugih eksplozivnih sredstava. U intervenciji gašenja sudjelovala dva vatrogasca PVP-a općine Grude sa jednim vatrogasnim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 14 manjih intervencija i to: sedam intervencija na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru, jedna intervencija na gašenju zapaljenog niskog rastinja, jedna intervencija na gašenju zapaljenog sijena, dvije intervencije na gašenju manjih požara u stambenim objektima, jedna intervencija na gašenju zapaljenog stabla, jedna tehnička intervencija i jedno obezbjeđenje javnog skupa.

 

Tehničke intervencije

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je tri tehničke intervencije.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je tri tehničke intervencije, od kojih je jedna saobraćajna nezgoda, kojim prilikom je jedna osoba smrtno stradala a dvije su imale teže tjelesne povrede.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 19:45 do 20:15 sati, na otvaranju vrata stana u ulici kralja Tomislava.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široji Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je tehničku intervenciju od 21:58 do 23:10 sati, na izvlačenju ozlijeđenih osoba iz vozila prilikom prometne nezgode u Dobriču. Na intervenciji učestvovala četiri vatrogasca PVP-a grada Širokog Brijega sa dva vozila.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je u Mostaru 162, što pokazuje da je zrak nezdrav, dok je na Ivan Sedlu 41, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Bihać, Čemerno, Ivan Sedlo, Livno, Trebinje 2; Bileća 1.

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Mostara, zbog očekivanih količina padavina između 15 i 30 l/m2.

 

 

 

 

                                           FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR