Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 01./02.01.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara  od 19:50 do 20:40 sati, u mjestu Lipik, gdje je gorio drveni elektrićni stub.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 15:15 do 16:50 sati, u mjestu Elezovići, gdje je gorio otpad.

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Kule, gdje je gorio stan. Požar je lokalizovan i ugašen.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 22:05 do 22:15 sati, u ulici Kralja Tomislava, gdje je gorio otpad, te

– od 22:05 do 22:20 sati, u ulici Kralja Tomislava, gdje je gorio osigurač u stanu.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara

od 11:38 do 12:00 sati, na lokaciji Redžepova bara, gdje je gorjela divlja deponija otpada.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su četiri manje intervencije na gašenju zapaljenog kontejnera.

Tehničke intervencije

 Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je tehničku intervenciju na sapiranju ceste nakon saobraćajne nesreće.

 Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je tehničku intervenciju u naselju Stjepan Polje, gdje je vršila izvlačenje nastradalih osoba u saobraćajnoj nezgodi, kojom prilikom je jedna osoba smrtno stradala.

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, iznosio je 53 u Mostaru , što je znak umjerene kvalitete, a na Ivan Sedlu 27, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

  

                                           FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR