Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 30./31.12.2023. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

 

 

CENTAR ZA SEIZMOLOGIJU, FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su u 21:43 sati, jači zemljotres 60 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva, na području Zenice. Magnituda potresa u hipocentru je iznosila 4,8 Richtera, a intenzitet u epicentru je bio VI stepeni Merkalijeve skale. Zemljotres se osjetio na širem području centralne  Bosne i Hercegovine.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Zemljotres koji je oko 21:43 sati,  jačine 4.8 Richtera, zadesio područje Zenice, osjetio se i na širem području Kantona izazvao je uzmemirenje građana Zenice i okolnih gradova. Trenutno su prijavljena manja obušavanja fasada u samom gradu Zenica, obrušavanje dimnjaka na par objekata, kao i pucanje zidova na starijim objektima u naselju Stara Nemila, Ljubetovo i Hece. Obrušavanjem kamenja na magistralnu cestu M-17, kod Vranduka, je izazavalo  saobraćajnu nesreću pri čemu je jedno lice povrijeđeno. Na osnovu informacije iz Hitne pomoći Zenica osim četiri povrijeđena lica (od čega su dva upućena u Kantonalnu bolnicu Zenica), nije bilo novih prijava povreda izazvanih ovom prirodnom nepogodom.

U toku jutra u Kantonalni operativni centar civilne zaštite ZDK, zaprimljene su prijave od strane građana: u Vranduku jedna kuća i u Hecama na dvije kuće. Radi se  o oštećenjima u vidu pukotina u samim objektima i zidovima. Takođe jutros je prijavljeno da su i u gradskoj zoni, u naselju Mokušnice, kod Lovačog doma, oštećene dvije starije kuće sa oštećenjima u  vidu većih pukotina na samom objektu.

U drugim općinama/gradovima na područiju Zeničko-dobojskog kantona nema prijava o nastalim štetama.

 

Srednjobosanski kanton

Na području Srednjobosanskog kantona sinoć je u 21:43 sati, registrovan zemljotres koji se osjetio u Travniku, Novom Travniku, Vitezu i u okolnim općinama. Prijavljena je veća materijalna šteta na porodićnoj kući u Radeljevićima – općina Kiseljak.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 11:20 do 13:10 sati, u mjestu Jasenice, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 12:15 do 15:00 sati, u mjestu Milanovac, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zavidovići. Vatrogasna jednica grada Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara u stanu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:20 do 11:55 sati, u ul. Maršala Tita, gdje je gorio otpad, te

– od 18:35 do 19:00 sati,  na Panjevini, gdje je gorio otpad.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je šest intervencija: gašenje kontejnera sa otpadom (4), gašenje niskog rastinja, te gašenje elektroinstalacija u stambenoj zgradi.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju otpada u kontejneru.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju pomoćnog objekta u naselju Bučik.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 13:00 do 14:30 sati, u Marića Gaju, gdje je gorio dimnjak. Požar su gasila četiri vatrogasca s dva vozila.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intervenciju  od 19:10 do 19:30 sati, na obilasku gradske deponije otpada u Adi.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenica vršila je preventivni obilazak grada usljed sinoćnjeg zemljotresa i utvrđivanja štete.

 

OSTALO

 

BIHAMK

Zbog nastupajućeg praznika Nove godine danas od 12:00 sati, do 03.01. 2023.godine do 24 sata zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Bosne i Hercegovine (na teritoriji RS-a do 02.01. do 24 sata).

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za istočne i centralne dijelove, gdje se  očekuje magla po kotlinama.

 

 

 

 

 

                                           FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR