Vanredna informacija o Zemljotresu na području Zeničko-dobojskog kantona, za dan 30.12.2023. godine, do 23:15 sati

ZEMLJOTRESI

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Usljed zemljotresa, koji se desio oko 21:43 jačine 4.8 Richtera, prijavljena su manja obušavanja fasada i pucanje zidova na starijim objektima u naselju Stara Nemila, Ljubetovo i Hece. Obrušavanja kamenja na magistralnu cestu M17 kod Vranduka izazavalo je saobraćajnu nesreću pri čemu je jedno lice povrijeđeno. Prema informacijama iz Hitne pomoći za sad imaju četiri povrijeđena lica od toga dva su upućena u Kantonalnu bolnicu Zenica još uvijek se utvrđuje stepen povreda.

Trenutno u drugim općina/gradovima na područiju Zeničko-dobojskog kantona nema prijava o nastalim štetama.

 

CENTAR ZA SEIZMOLOGIJU, FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Grad Zenica

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su u 21 sati i 43 minuta jači zemljotres 60 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva, područje Zenice. Magnituda potresa u hipocentru je iznosila 4,8 Richtera, a intenzitet u epicentru je bio VI stepeni Merkalijeve skale. Zemljotres se osjetio na širem području centralne  Bosne i Hercegovine. Nemamo podataka o  materijalnoj šteti.

 

Grad Banjaluka

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu registrovali su zemljotres danas u 18:08 sati, na području Banjaluke. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 2,9 stepeni po Richteru, a intezitet u epicentru bio je IV stepena Merkalijeve skale.

Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati štete na objektima, a stanovništvo u epicentralnoj zoni ga je moglo osjetiti.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR