Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 31.01./01.02.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod…………………………………            654 (pripremno stanje), jučer 669,

Bosanski Šamac………………………………            511 (normalno stanje),  jučer 527,

Orašje…………………………………………..            730 (pripremno stanje), jučer 746.

 

Zapadnohercegovački kanton

Agencija za vodno područje Jadranskog mora donijela je dana, 01.02.2023. godine Odluku o prestanku redovnih mjera odbrane od poplava na poplavnim područjima rijeke TMT-Tihaljina-Mlade-Trebižat i Rijeke Vrioštice, grad Ljubuški (pri vodostaju na VS Humac +279 cm), koje su proglašene dana 18.01.2023.godine.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika imala je intervenciju na gašenju požara na deponiji otpada firme „Tempoplast“ u naselju Ježinac. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: u ulici Klosterska br.1, gdje je gorio napušteni stambeni objekt i u ulici Mandići do broja 2, gdje je gorio dimnjak. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Živinice. Dana, 31.01.2023. godine, u 13:37 sati, Vatrogasna jedinica grada Živinice zaprimila je dojavu o požaru na privatnom stambenom objektu u naselju Barnjača, MZ Podgajevi, u kojem je stanovala sama starija ženska osoba. Po dolasku na lice mjesta konstatovano je da je požar zahvatio veći dio objekta. Mještani su do dolaska vatrogasaca uspjeli izvući tijelo osobe iz požara u besvjesnom stanju. Službenici hitne pomoći su konstatovali smrt uslijed gušenja. Uviđaj na licu mjesta obavili su službenici MUP-a TK PU Živinice. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju požara, i to: jednu na gašenju smeća u napuštenom objektu i jednu na gašenju kontejnera sa smećem.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je  intervenciju na gašenju požara u ulici Bistua Nuova,  gdje je gorio otpadni materijal. Požar je ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 20:19 do 21:00 sati u Ulici Dana Nezavisnosti, gdje je došlo do požara u kotlovnici.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 12:30 do 12:55 sati u Dretelju, gdje je gorjela trava.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 17:10 do 17:45 sati, gorjele auto gume ne putu prema selu Ljuta,

– od 19:45 do 20:30 sati, gorio dimnjak u naselju Cerići.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stoca imala je intervenciju na gašenju požara od 12:15 do 13:00 sati na lokalitetu Vidovo polje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 19:20 do 19:49 sati u Željezničkoj ulici, gdje je gorio dimnjak.

 

Tehničke intervencije

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 09:00 do13:00 sati, pilanje borova u mjestu Struge,

– od 14:00 do14:35 sati, otvaranje stana u ul. Mate Bobana.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA 

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 31.01.2023. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC i Lukavac dok se na lokalitetima Bukinje, Živinice i Mobilna: Srebrenik nije mogao ocijeniti.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Drvar i grada Zenica timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su dva eksplozivna sredstva.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Posavski kanton

Federalna specijalizirana jedinica civlne zaštite za spašavanje na vodi, u saradnji sa spasilačkim  timom  AFAD-a iz Republike Turske, nastavila je pretragu rijeke Save u cilju pronalaska tijela nestalih osoba – utopljenika. Pretraga je vršena na dionicama rijeke: Donji Svilaj – Kadar, Donji Svilaj – Šamac i Šamac-Domaljevac. U potrazi su učestvovali i predstavnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske. Potragu je  otežavao jak i olujni vjetar koji je omato rad tima sa sonarom. Aktivnosti na terenu provode se u koordinaciji sa uposlenicima Ministarstva sigurnosti BiH, AFAD-a, Granične policije BiH, Općinske službe CZ Odžak, PU Odžak, Crvenog krsta/križa Posavskog kantona i FUCZ.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Potraga za nestalom muškom osobom na rijeci Neretvi vršena je i prethodnog dana u periodu od 08:00 do 16:00 sati. Potraga nije dala rezultate.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR