Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 30./31.08.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 12:15 do 12:30  sati, u ul. Maršala Tita, gdje je gorio otpad.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Mihatovići, gdje je gorio stub ulične rasvjete.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervencije na gašenju kuće na Poljicama, te na gašenju divlje deponije na Proskokovićima.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri  manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog otpada, jednu na gašenju zapaljenih starih guma te jedno obezbjeđenje sportskog događaja.

 

Posavski kanton

Grad Orašje. Vatrogasna jednica garda Orašje imala je intervenciju na gašenju gradske deponije.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 17:00 do 17:25 sati,  u ul. 17.viteške krajiške brigade, gdje je gorio otpad u kontejneru.

 

Tehničke intervencije

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije, i to:

  • ispumpavanje vode iz atomskog skloništa u naselju Ozimice II, te
  • na sapiranju ulja na ulazu u kasarnu Adil Bešić.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju od 11:26 do 12:00 sati, u mjestu Podzvizd, na izvlačenju mrtve osobe iz potoka.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenica imala je intervenciju na uklanjanju stabla sa saobraćajnice u ul. Sarajevska.

Općina Tešanj.  Vatrogasna jednica općine Tešanj imala je tri intervencije i to:

  • u naselju Krndija na uklanjanju stabla,
  • u naseljenom mjestu Logobare kojom prilikom je, takođe došlo do pada stabla na asfaltni put. Isto je uklonjeno.
  • u naseljenom mjestu Tešanj kojom prilikom je došlo do pada stabla na stambeni objekat. Prouzrokovana je manja materijalna šteta. Nije bilo povrijeđenih.

 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničke intervencije, i to:

– od 08:30 do 10:30 sati, pilanje stabala koja su ugrožavala prometnicu u Strugama,

– od 13:25 do 14:05 sati, ispomoć  Crvenom  Križu  pri transportu opreme,

– od 13:25 do 13:50 sati, uklanjanje gnijezda stršljenova na obiteljskoj kući u Grabovinama,

– od 16:50 do 17:20 sati, ispomoć nepokretnoj osobi u Tasovčićima, te

– od 20:30 do 20:50 sati, obilazak gradske deponije u Adi.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju od 08:15 do 10:00 sati, na zbrinjavanju povrijeđene osobe stradale u saobraćajnoj nesreći u Donjoj Jablanici.

 

 

VELIKO NEVRIJEME I GRAD

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Dana 30.08.2023. godine oko 17:00 sati, područje općine Tešanj je zahvatilo jače nevrijeme praćeno jakim udarima vjetra, kišnim padavinama i grmljavinom.  Usljed udara vjetra zabilježene su 3 intervencije Profesionalne vatrogasne jedinice. Zabilježena je i prijava pada stabla na objekat u naseljenom mjestu Medakovo, ali zbog elektro vodova i drugih uslova tehnička intervencija nije mogla biti završena. Jaki udari vjetra su prouzrokovali i štetu na dalekovodnoj i niskonaponskoj mreži, zbog čega su pojedini dijelovi općine ostali bez električne energije. Većina kvarova je sanirana tokom noći, osim trafo područja Dubalj Logobare, gdje se vrši sanacija kvara.

 

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Snabdijevanje električnom energijom je uredno, osim na području općine Tešanj. Zbog jakih udara vjetra proteklog dana pojedini dijelovi općine su ostali bez električne energije. Trenutno je bez napajanja trafo područje Dubalj Logobare i nadležne ekipe vrše otklanjanje nastalog kvara.

 

 

 

OSTALO

 

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine zbog očekivanih jačih pljuskova praćenih grmljavinom.

 

 

 

                                          FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR