Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 31.08./ 01.09.2023. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

 

Srednjobosanski kanton

Na području srednjebosanskog kantona osjetio se zemljotres  jačine 3.2 stepena po Richteru na lokaciji Željezno Polje – grad Zenica.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Kovači, gdje je gorjelo putničko vozilo (kombi).

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četiri manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog niskog rastinja, jedan izlazak na teren po dojavi da se zapalio dimnjak na stambenoj zgradi, jedan izlazak na lice mjesta po dojavi da se u stubištu zgrade pojavio dimi i jedno obezbjeđenje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenica imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u ulici  Goraždanska, gdje je gorjela trava i suho rastinje,

– u naselju Crkvičko Brdo, gdje je gorio pomoćni objekat.

 

Tehničke intervencije

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je tehničku intervenciju u ul.Muhsina Rizvića, gdje je vršila ispumpavanje vode iz otvora lifta.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenica imala je tehničku intervenciju u ulici Sarajevska, gdje je vršila spašavanje psa iz podzemnog šahta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 10:25 do 11:40 sati u Lacinoj ulici, gdje je vršila pilanje stabla.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intervenciju od 20:30 do 20:50 sati u Adi, gdje je vršila obilazak gradske deponije.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD ŽIVOTINJA

 

Srednjobosanski kanton

U općini Gornji Vakuf -Uskoplje danas će se izvršiti eutanazija i ukop dvije krave oboljele od bruceloze a po rješenju kantonalnog ministarstva.

 

 

 

                                          FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR