Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 29./30.08.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 18:05 do 19:00  sati na Hotnju, gdje je gorio električni stup.

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Litve, gdje je gorio automobil.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu intervenciju na gašenju niskog rastinja.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara 17:55 do 18:55 sati, u naselju Kanare, gdje je gorjela privatna radnja. U požaru su oštećeni strojevi koji su se nalazili u objektu. Požar lokalizovan i u potpunosti ugašen.

 

Tehničke intervencije

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša imala je od 17:10 do 19:05 sati tehničku intervenciju u mjestu Mašinovići,  gdje su vršili izvlačenje povrijeđenog lica iz vozila.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo  imala je tri tehničke intervencije, i to: jedna na otvaranje zaglavljenih vrata lifta, jedna na sapiranje platfome na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“, te jedna na obezbjeđivanje javnog događaja.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri tehničke intervencije, i to:

– od 07:45 do 08:10 sati, uklanjanje stabla na Kantarevcu,

– od 13:10 do 13:25 sati, uklanjanje stabla na Bijelom Brijegu,

– od 19:06 do 19:20 sati, otvaranje vrata stana u Ul. Hrvatske mladeži.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 15:15 do 15:35 sati, čišćenje odvoda na balkonu u stanu u Ul. A.Starčevića,

– od 18:05 do 19:00 sati, izvlačenje vozila EP Čapljina na Hotnju.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je od 01:00 do 02:00 sati tehničku intervenciju na šlepanju pokvarenog kamiona sa raskrsnice u gradu na M-17.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 08:10 do 09:30 sati, izvlačenje teleta iz bazena za vodu na Makljenu,

– od 09:30 do 10:30 sati, uklanjanje stabla sa lokalnog puta u selu Borovnica.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je od 12:00 do 13:00 sati tehničku intervenciju, u mjestu Grude, gdje su vršili uklanjanja grana s kuće koje su pale usljed nevremena. U intervenciji učestvovala tri vatrogasca s jednim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je od 06:50 do 07:05 sati tehničku intervenciju, na Pecari, gdje su vršili otvaranja vrata kuće. U intervenciji učestvovala tri vatrogasca s jednim vozilom.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica Ljubuški imala je od 10:23 do 12:00 sati tehničku intervenciju nakon prometne nezgode u Vitini. U intervenciji učestvovala četiri vatrogasca s jednim vozilom.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za područje cijele Bosne i Hercegovine zbog očekivanih jačih pljuskova praćenih grmljavinom.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR