Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 30./31.05.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u  ul. Bogumilska, gdje je gorjelo nisko rastinje, te jednu intervenciju u ul. Mitra Trifunovića Uče, gdje je gorio pomoćni objekat (šupa).

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su pet intervencija. Tri se odnose na obezbjeđivanje prilikom tankovanja goriva na Međunarodnom aerodromu „Sareajevo“, jedna na obezbjeđivanje prilikom deložacije i jedan izlazak na teren zbog dojave o pojavi dima (oglasio se alarm, nije bilo intervenisanja).

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala jeintervenciju na gašenju požara  u mjestu Moševac, gdje je gorio trafo. Požar je ugašen.

Posavski kanton

Općina Odžak. Vatrogasna jedinica ZPVP-Odjeljenje Odžak imala je intervenciju na gašenju požara na mjesnom groblju u Prudu, gdje je gorio kontejner s otpadom. Požar  je ugašen.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatgrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u ul. 502 Viteške brigade, gdje je došlo do zapaljenja dimnjaka na JU ”Dječiji vrtić”.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru je označen kao odličan, a na Ivan Sedlu označen je kao umjeren.

ZARAZNE BOLESTI KOD ŽIVOTINJA

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Na lokalitetu Vejzovići usljed pojave bruceloze zaraženo je 39 koza.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Mostar 53; Bileća 40; Bihać 31; Bijeljina 19; Bosanski Novi 16; Gacko, Ivan Sedlo 15; Foča 11; Bjelašnica 8; Prijedor, Sarajevo-Bjelave 7; Čemerno, Trebinje 6; Han Pijesak, Sanski Most, Srebrenica 3; Rudo, Sokolac, Višegrad 2; Livno, Neum, Tuzla 1.

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za veći dio BiH zbog mogučih udara vjetra do 60 km/h.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR