Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 29./30.03.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara od 21:26 do 01:30 sati  u naselju Vučkovci, gdje je gorio stambeni objekat.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavca imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Meha Tubića bb, gdje je gorio pomoćni objekat.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:35 do 10:05 sati u ul.M.Tita, gdje je gorio otpad,

– od 16:45 do 17:10 sati u ul.M.Tita, gdje je gorio dimnjak,

– od 17:10 do 17:45 sati na Bišću polju, gdje je gorjela trava,

– od 22:35 do 23:05 sati u Cimu u školi, gdje je dimilo iz kotlovnice.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:30 do 13:10 sati u Tasovčićima, gdje je gorjela trava,

– od 16:45 do 17:15 sati u Gabeli, gdje je gorio otpad.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 17:15 do 17:30 sati u ulici Trešanica, gdje je gorio kontejner.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 13:20 do 14:30 sati na Komadinovom vrelu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u Ul. Hamdije Ćemerlića, gdje je gorio kontejner sa otpadom,

– u ulici Darivalaca krvi, gdje je gorjela trava.

Grad Cazin. Vatrogasna služba grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara  od 20:10 do 21:40 sati u mjestu Ostrožac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su osam manjih intervencija i to: tri na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu na gašenju zapljene šupe, jednu na gašenju kotlovnice i jednu tehničku intervenciju otvaranja vrata.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuškog imala je intervenciju na gašenju požara od 13:40 do 14:45 sati u mjestu Vitaljina na lokalitetu Čeveljuša, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca s vozilom. Opožareno je oko 10.000m² površine.

Boasnsko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Goražde imala je intervenciju na gašenju požara od 02:05 do 03:21 sati na lokalitetu Lug naselje Zupčići, gdje je gorjela divlja deponija otpada.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Karaulsko polje, gdje je gorio dimnjak.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasci Vatrogasnog društva Bugojno imali su intervenciju na gašenju požara od 21.05 do 21:45 sati u mjestu Glavice, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara od 17:55 do 18:25 sati u  mjestu Pirota, gdje je gorio šadrvan.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je u Mostaru 24 , a na Ivan Sedlu 39 , što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 29.03.2023 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver i Lukavac dok na lokalitetima BKC, Bukinje, Živinice, Mobilna: Srebrenik nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općine Donji Vakuf i gradova Mostar, Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 4 eksplozivna sredstava.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR