Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 30./31.03.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju požara: u Srebreničkoj ulici gorio je dimnjak, te u naselju Žegar gdje je gorjela trava.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin imala je intervenciju na gašenju požara od 20:55 do 21:55 sati u mjestu Ćoralići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 17:30 do 18:20 sati u mjestu Dževar, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 08:05 do 10:20 sati u mjestu Šumatac, gdje je gorjela šuma.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla.  Vatrogasna jedinica Tuzla imala je pet intervencija: dvije na gašenju požara niskog rastinja u mjestima: Seljublje i Divković, jednu na gašenju požara u stanu u naselju Dragodol, jedna na gašenju otpadnog materijala, te jedna tehnička intervencija.

Općina Teočak. Dobrovoljna Vatrogasna Jedinica Teočak imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na lokaciji Snježnica .

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Jajce  imali su intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u rejonu naselja Peratovci od 13:00 do 14:00 sati. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 11:45 do 12:30 sati, na Putu za Žovnicu gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 15:05 do 15:45 sati na Adi gdje su gorjele stare gume.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 22:00 do 22:15 sati, na Musali gdje je gorio otpadni materijal.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 17:00 do 17:45 sati na Šljunkari gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
  • od 18:00 do 18:50 sati gdje je gorio kontejner sa otpadom u Ostrošcu.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 13:20 do 14:40 sati, od Širušića Ograda prema Kovačima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, opožareno oko 0,2 ha površine, požar su pogasila dva vatrogasca s jednim vozilom, te
  • od 15:00 do 16:50 sati, u Zagorju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, opožareno oko 0,3 ha površine. Požar su pogasila dva vatrogasca s jednim vozilom uz pomoć mještana.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su osam manjih intervencija: četiri na gašenju zapaljenog niskog rastinja, jedna na gašenju zapaljenog automobila, jedna na gašenju zapaljenog dimnjaka, te dvije tehničke intervencije na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“ (sapiranje aerodromske platforme i vježba profesionalnih vatrogasaca).

 

Tehničke intervencije

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je tehničku intervenciju na uklanjanju stabla s puta u blizini šehidskog obilježja, u mjestu Vilenjača.

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik je imala jednu tehničku intervenciju.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je tehničke intervencije i to:

  • od 10:00 do 10:35 sati na otvaranju vrata stana u ul.Mate Bobana, te
  • od 10:00 do 11:35 sati na osiguranju paljenja korova u mjestu Dretelj.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 30.03.2023 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima BKC, Bukinje, Živinice, Mobilna: Srebrenik, dok je odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Lukavac. Kvalitet zraka za dan 30.03.2023 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Skver.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je u Mostaru 23 , a na Ivan Sedlu 44 , što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina: Novi Travnik, Ključ, Foča – Ustikolina, Stari Grad-Sarajevo, te grada Zenica timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 9 eksplozivnih sredstava i streljiva 83 kom.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Visina snijega u 08 sati (cm): Bjelašnica 120.

 

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica -1 stupanj, Livno 4, Ivan Sedlo i Široki Brijeg 5, Drvar, Sokolac i Stolac 6, Mostar, Sarajevo i Trebinje 8, Bugojno i Sanski Most 9, Tuzla i Zenica 10, Neum 12, Bihać 13, Gradačac 14 stupnjeva.

 

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR