Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 27./28.12.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 17:30 do 19:00 sati, u mjestu Jezerski, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 15:00 do 16:30 sati, u mjestu Medeno Polje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 16:30 do 17:30 sati, u mjestu Bjelaj, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša- Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 13:45 do 15:40 sati, u mjestu Šumatac, gdje je gorjela šuma.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 14:42 do 16:20 sati, u ulici 4.muslimanske brigade, gdje je gorio dimnjak.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri manje intervencije i to: dvije intervencije na gašenju zapaljenog dimnjaka i jedna intervencija na gašenju zapaljenog otpad u kontejneru.

Tehničke intervencije

 Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje.  Vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Gornji Vakuf-Uskoplje intervenisali u dva navrata nakon teške prometne nesreće na magistralnom putu M-16-2, na lokaciji Osojnica. U nesreći je smrtno stradalo jedno lice a  tri lica su zadobila povrede.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Sarajevo, zbog magle po kotlinama.

  

                                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR