Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 26./27.12.2023. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

 Unsko-sanski kanton

Prema informacijama Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC) dana, 27.12.2023. godine, u 06:32 sati, na području Sanskog Mosta registrovan je zemljotres magnitude 2,8 stepena po Rihteru. Zemljotres ovog inteziteta ne može izazvati štete na objektima, a može se osjetiti u epicentralnoj zoni.

 POŽARI

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u

ulici Srebrenička, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 11:45 do 14:45 sati, na lokaciji Bravsko, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
  • od 14:40 do 15:10 sati, na lokaciji Široki put, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 15:00 do 15:30 sati, u mjestu Puškari, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 16:48 do 18:05 sati, u mjestu Trnovi, gdje je gorjelo sijeno u balama.

 Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara

u naselju Crveno Brdo,  gdje je gorjela manja količina guma.

 Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde imala je intervenciju na gašenju požara

od 11:10 do 12:10 sati, na lokalitetu Šišeta, gdje je gorjela gradska deponija otpada. U intervenciji učestvovala dva vatrogasca s vozilom.

 Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Pripadnici  DVD „Sebešić“ Nova Bila imali su intervenciju na lokalitetu Nova Bila, gdje je gorjela visoka trava i šiblje. Požar je ugašen.

 Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervencije na gašenju požara u dva navrata u mjestu Vitina, gdje je gorio napušteni privatni objekat. U intervenciji su učestvovala četiri vatrogasca s dva vatrogasna vozila. Objekat je u potpunosti izgorio.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 18:35 do 18:55 sati, u ulici Maršala Tita, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 16:45 do 18:00 sati, u Adi, gdje su gorjele gume.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri intervencije: jednu požarnu na gašenju kontejnera sa opadom i dvije tehničke intervencije na sapiranju platforme nakon točenja goriva na Međunarodnom aerodromu “Sarajevo“.

OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za istočne i centralne dijelove zemlje, gdje se očekuje pojava magle po kotlinama.

  

                                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR