Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 25./26.12.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………         417 (pripremno stanje), jučer 451,

Bosanski Šamac…………………………          260 (normalno stanje),  jučer 299,

Orašje……………………………………..          492 (normalno stanje),  jučer 528.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Žegar, gdje je gorio dimnjak.

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 15:00 do 18:00 sati, u mjestu Suvaja, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Bosanski Petrovac.Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervencije na gašenju požara od 19:00 do 20:50 sati, na lokacijama Medeno Polje i Bjelaj, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara, na lokaciji Mjesne zajednice Banović Selo gdje je gorio krov stambenog objekta.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara dva automobila u ul.Školska na parkingu hotela „Dubrovnik“,  požari su ugašeni.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara otpada u kontejneru u naselju Porječani. Požar je ugašen i nije bilo materijalne štete.

Grad Zavidovići. Vatrogasna jedinica grada Zavidovići imala je intervencije na gašenju požara i to: mjestu Paravci gdje je gorio napušteni stambeni objekat, kojom prilikom je na samom objektu pričinjena šteta, te intervenciju u naseljenom mjestu Uljići gdje je gorjelo sijeno.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. VD općene Bugojno imalo tri intervencije i to: na lokalitetima Kandija, Glavice – Jaruga i Seferovići, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požari su ugašeni.

Općina Jajce. TVJ općine Jajce imala je intervenciju na lokalitetu Peratovci, gdje je gorjela stara ne nastanjena kuća u kojoj se nalazilo balirano sijeno. Požar je ugašen uz pričinjenu veću materijalnu štetu.

Općina Travnik. Pripadnici TVJ općine Travnik imali su intervenciju na lokalitetu Čukle, gdje je  gorjela visoka trava i šiblje. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 13:10 sati do 14:25 sati, u mjestu Čitluk zaseok Crnogorci, gdje je gorjelo stablo, a vatra je prijetila stambenom objektu. U gašenju sudjelovala dva vatrogasca s vatrogasnim vozilom, požar je pogašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 22:25 do 22:50 sati, gdje je gorjelo smeće u napuštenoj zgradi u Rodoču.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 13:04 do 14:04 sati, na gašenju kontejnera u Macićima.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica od 14:29 do 14:55 sati, na izdimljavanju stambenog ulaza nakon izbijanja veće količine dima i nekontroliranog sagorijevanja peći u Ul.M.Tita.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala šest manjih intervencija i to: četiri na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru, jedan izlazak na teren po dojavi da se u hotelu pojavio dim i jednu tehničku intervenciju na uklanjanju oborenog stabla.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intervenciju od 19:10 do 19:30 sati, obilazak gradske deponije smeća u Adi.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jednica grada Tuzle imala je tri tehničke intervencije.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za istočne i centralne dijelove zemlje, gdje se  očekuje pojava magle po kotlinama.

 

Temperature zraka u 07 sati (°C): Sokolac -4; Sanski Most -1; Prijedor, Zenica 0; Banja Luka, Bugojno, Doboj, Drvar 1; Bjelašnica, Ivan Sedlo, Sarajevo, Tuzla 3; Livno 5; Stolac, Trebinje 6; Mostar 7; Gradačac, Široki Brijeg 8; Neum 12; Bihać 13.

 

                                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR