Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 28./29.12.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihać imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Mali Lug, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je tri inervencije na gašenju požara i to:

– od 13:24 do 14:30 sati u mjestu Prošići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 18:20 do 21:30 sati u mjestu Fajića Brdo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 01:20 do 02:20 sati u mjestu Japića Brdo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara od 23:05 do 23:45 sati, na lokalitetu Salkice – Radalji, gdje je gorjela krovna konstrukcija štale. Požar ugašen.

Općina Vitez. Vatrogasci DVD Stari Vitez  imali su jednu intervenciju na gašenja požara od 9:22 do 9:51 sati, u mjestu Dubravica, gdje je gorio dimnjak na privatnoj kući. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:20 do 13:30 sati, kod aerodroma, gdje je gorio otpad,

– od 15:40 do 16:10 sati, u Rodoču, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 19:05 do 20:15 sati, u Opinama, gdje je gorio dimnjak,

– od 21:40 do 22:00 sati, u ul. kralja Zvonimira, gdje je gorio otpad.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 15:25 do 16:35 sati, na Zakomu, gdje je gorio otpad.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su devet intervencija, od čega jednu veću.

Veća intervencija se odnosi na gašenje požara u stambenom objektu. U 01:26 sati, zaprimljena je dojava o požaru u stanu u ulici Zaima Šarca br. 92 (Općina Centar). U 01:54 sati je požar lokalizovan, a u potpunosti likvidiran u 02:26 sati. U akciji gašenja je učestvovalo osam vatrogasaca sa dva vozila. Nije bilo ljudskih žrtava, a pričinjena je materijalna šteta.

Ostale intervencije se odnose na: dvije intervencije na gašenju zapaljenog niskog rastinja, dvije na gašenje zapaljenog otpada u kontejneru, jedna na pojavu dima u stambenom objektu, jedna na gašenje zapaljenog otpada na otvorenom prostoru, jedna na obezbjeđenje pri tankovanju goriva na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“ i jedna na otvaranje vrata stambenog objekta.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada tuzle imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– na lokalitetu Banj Brdo, gdje je gorjelo teretno motorno vozilo,

– u naselju Mandići gdje je gorio moped/skuter. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Zelenika Selo, na liniji razgraničenja sa općinom Šeković, gdje je gorjela šuma. Požarište se nalazi unutar obilježenog minskog polja te je stoga vatrogasna jedinica Živinice sprječavala širenje požara na okolno područje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Bistrica, gdje je gorjela kuća. Nije bilo povrijeđenih osoba. Požar ugašen.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je u Mostaru 113, što pokazuje da je zrak nezdrav za osjetljive grupe, a na Ivan Sedlu 36, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 

OSTALO

 

BIHAMK

Prohodnost puteva u Bosni i Hercegovini je dobra i saobraća se po suhom ili vlažnom kolovozu. Magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, a posebno izdvajamo šire područje:  Visokog, Tuzle, Gračanice, Travnika, Jajca i Sarajeva.

Zbog učestalih odrona kamenja na kolovoz izdvajamo puteve: Srbljani-Bosanska Krupa, Turbe-Karanovac, Sarajevo-Foča, Crna Rijeka-Jajce, Bugojno-Kupres i Novi Travnik-Bugojno.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo magistralne puteve: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Čevljanovići-Nišići i Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka). Na mjestima izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Radovi na redovnom održavanju rasvjete u tunelu Čaklovići  (Tuzla-Kalesija) izvode se u noćnim satima (23-05 sati) a za to vrijeme vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom. U danima praznika i vikenda neće biti radova.

Na graničnim prelazima zadržavanja za putnička vozila nisu duža od 30 minuta.

Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da obavezno drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Sarajevo, zbog magle po kotlinama.

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 17.

 

 

                                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR