Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 27./28.02.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u ul. 18.Hrvatske brigade, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Rainci, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavca imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Armije BiH, gdje je gorio stambeni objekat (kuća).

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Lendići i Zečev Gaj, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su tri manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenih guma na otvorenom prostoru, jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru i jednu tehničku intervenciju na izvlačenju tijela starijeg muškarca iz rijeke Bosne.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 10:18 do 10:50 sati, u Rodoču, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 10:25 do 11:22 sati, u Šuškovom naselju, gdje je gorio dimnjak na obiteljskoj kući.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 17:17 do 18:03 sati, u SP-100 Gornja kolonija, gdje je gorio kontejner.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 13:10 do 14:10 sati, u Studenim Vrilima, gdje su gorjele stare automobilske gume na divljem odlagalištu. Požar su gasila 2 vatrogasca s jednim vozilom.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 18:40 do 20:15 sati, u Vitini, gdje je gorio stari objekat (gorjela nadstrešnica uz kuću). Požar su gasila 4 vatrogasca PVP Ljubuški i 1 vatrogasac DVD Trebižat. Pričinjena je veća materijalna štete šteta.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Stupe, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Zbog obilnijih padavina  došlo je do zamućenja vode na glavnom vodozahvatu u Vitini. Vodu prije upotrebe potrebno je prokuhati.

                                    FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR