Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 26./27.10.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u ul.Krupska, gdje je gorio stari mlin.

Grad Cazin.  Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 03:17 do 04:50 sati u mjestu Memić Brdo, gdje je gorio stambeni objekat-kuća.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara električnih instalacija u ul. Mije Keroševića.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasno društvo Bugojno imalo je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Gromile, gdje je gorjela divlja deponija smeća. Požar je ugašen

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara

od 13:40 do 14:42 sati, gdje su  gorjele stare gume i smeće u Gabeli.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara

od 10:00 do 11:00 sati, gdje je gorjela divlja deponija otpadnog materijala u Međugorju.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je dojavu požara u poduzeću „Miviko“. U međuvremenu požar su ugasili djelatnici poduzeća, tako da nije bilo potrebe  intervenirati.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Zorićevina, u vremenu od 03:55 do 06:10 sati gdje je gorio automobil. Požar gasila četiri vatrogasca s dva vozila, Pričinjena veća materijalne šteta.

 

Kanton sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su pet manjih intervencija i to: tri na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka na privatnom objektu, te  jednu na gašenju zapaljenog automobila.

 

Tehničke intervencije

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenice imala je tehničke intervencije i to na otvaranju vrata stana u Mjesnoj zajednici Podbrježje, te intervenciju na uklanjanju stuba ulične rasvjete sa saobraćajnice  u ulici Bulevar Kralja Tvrtka I.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je tehničke intervencije na uklanjanju drveta ispred Crkve u Domanovićima i obiteljske kuće u Gabela polju, te obilazak gradske deponije smeća u Adi.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je tehničku intervenciju od 14:20 do 17:00 sati, na pranju regionalnog puta R-418 u mjestu Ometala nakon prometne nezgode.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je tehničku intervenciju od 18:30 do 19:30 sati, na pomjeranju automobila sa ceste Jablanica-Djevor.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je tehničku intervenciju na  izvlačenju ozlijeđene osobe iz automobila nakon prometne nesreće u Proboju u vremenu  od 11:12 do 12:30 sati. U intervenciji sudjelovali su: jedan vatrogasac PVP Ljubuški sa specijalnim vozilom, dva člana DVD-a Ljubuški, te tri člana DVD-a Trebižat.

Također, u vremenu od 09:00 do 14:00 sati, izvršena je edukacija u sklopu Programa zaštite i spašavanja CZ ŽZH u dječjim vrtićima u Ljubuškom, Studencima i u naselju Mostarska Vrata. U edukativnom programu sudjelovali su: jedan član PVP-a Ljubuški s jednim vozilom i jedan član DVD-a Ljubuški, predstavnici GSS Ljubuški, predstavnici Crvenog križa Ljubuški, te jedan policajac PP Ljubuški.

 

UKLANJANE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina: Bužim, Tešanj, te grada Goražde, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su tri eksplozivna sredstva.

OSTALO

 

Učešće predstavnika Federalne uprave civilne zaštite u

okviru zajedničkog tima Bosne i Hercegivine u realizaciji međunarodne terenske vježbe DPPI SEE- “ FLEX 2023”

 

U periodu od 23. – 27.10.2023. godine, na četiri lokacije Brčko distrikta BiH uz rijeke Savu i Brku, održana je međunarodna terenska vježba DPPI SEE “FLEX 2023“ u okviru Projekta Inicijative za prevenciju i spremnost na katastrofe jugoistočne Evrope (Disaster Preparedness and Prevention Initiative for South Estern Europe – DPP SEE), a u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine.

 

Učešće na navedenoj vježbi uzelo je preko 100 učesnika iz deset država članica DPPI SEE i to: Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije, Turske, Bugarske, Rumunije i Bosne i Hercegovine.

 

Fokus vježbe činila su tri segmenta i to: testiranje provođenja operacija spašavanja sa dronovima, operacija za logistiku i uspostavu kampova nakon katastrofalne poplave.

 

Terenska vježba imala je za cilj da se provjeri spremnost i sposobnost odgovora na scenarij poplava u Bosni i Hercegovini uz primjenu procedura, kroz zajedničku saradnju i koordinaciju nadležnih institucija i timova iz Bosne i Hercegovine i država jugoistočne Evrope, a posebno efikasnost sistema podrške zemlje domaćina u slučaju prijema i pružanja međunarodne pomoć.

 

Na međunarodnoj terenskoj vježbi  učešće je uzelo 20 uposlenika FUCZ (koji su bili raspoređeni  na različitim zadacima, a prema  scenariju vježbe) sa 7 vozila.

 

  

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za veći dio Federacije Bosne i Hercegovine zbog mogućih udara vjetra brzine 40 i 60, lokalno do 70 km/h.

 

 

 

                                           FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR