Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 26./27.08.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:50 do 11:40 sati,na Kvanju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 16:15 do 17:00 sati,u Ortiješu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 18:55 do 19:25 sati,  u Gabeli, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je tri intervencije na gašenju požara u mjestima: Donja Dragunja, Alijani i Gradski park, gdje je gorjelo nisko rastine, te jednu intervenciju ul. Muharema Merdžića, gdje je gorio pomoćni objekat.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u tržnom centru  „Etna“, te jednu intervenciju na gašenju šumskog požara u naselju Rašljeva, požar je ugašen nakon brze intervencije vatrogasaca. Uzrok požara  izazvao je elekto-prijenos.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo  imala je jednu veću i šest manjih intervencija na gašenju požara.

Veća intervencija bila je dana 27.08.2023. godine, u 00:13 sati.  u ulici. Avde Hodžića br.27, Općina Novi Grad, gdje je gorio krov kuće. U gašenju požara učestvovalo je dva vatrogasna vozila i sedam vatrogasaca. Požar je lokalizovan u 00:31 sati, a likvidiran 01:14 sati. Povrijeđenih lica nije bilo.

Manje intervencije odnose se na: tri gašenja otpada u kontejneru, zapaljenog automobila, te jedna na gašenju elektroinstalacija.

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a i accuweather-a, indeks kvalitete zraka u 07:00 sati u Mostaru je 50 , a na  Ivan Sedlu je 98 – što pokazuje da je umjeren kvalitet zraka.

 OSTALO

BIHAMK

I danas očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u BiH, tako i na graničnim prelazima. Zbog visokih dnevnih temperatura preporučujemo da se na duže relacije putuje u ranim jutarnjim ili večernjim satima. Vozače teretnih vozila molimo da se nakratko isključe iz saobraćaja kada promjete da se iza njih formirala duža kolona, kako bi se izbjegla rizična preticanja. Zbog radova na dionici regionalnog puta Brčko-Cerik (Bukvičko brdo) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce (M-1.8 Cerik-Lončari-Brčko, za putnička vozila Donja Skakava-Ulice-Vitanovići). Zbog sanacionih radova na raskrsnici kod mjesta Rudanka, usporeno se saobraća magistralnim putem Doboj-Rudanka-Johovac i regionalnim putem Razboj-Rudanka. U toku su radovi na magistralnom putu M-5 u Sarajevu (tranzit, od kružnog toka u Hrasnom do skretanja za Vraca), zbog čega se svakog dana (osim nedjelje) u vremenu od 07 do 16:30 sati saobraća usporeno, jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na magistralnim putevima: Bugojno-Kupres Ripač-Dubovsko, Vitez-Nević Polje, Livno-Kamensko i Semizovac-Olovo, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova), Kladanj (iz smjera Olova), Stolac i Hadžiće. Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h. Zbog održavanja biciklističke trke, danas će se u vremenu od 11 do 14 sati usporeno saobraćati magistralnim putem M-4 u Tuzli (između kružnog toka „Siporex“ i Brčanske Malte). Molimo vozače koji će se kretati ovom dionicom da voze sporije i da poštuju upute ovlaštenih lica iz pratnje.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima: Velika Kladuša Izačić i Bosanska Gradiška Na ostalim graničnim prelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali zadržavanja za putnička vozila za sada nisu duža od 30 minuta.

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje za područje cijele Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih visokih dnevnih termperatura, koje će se kretati između 33 i 39 °C.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR