Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 27./28.08.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 13:15 do 20:30 sati u Glogovu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od  09:48 do 10:20 sati u Adi, gdje su gorjele gume,

– od  18:30 do 18:45 sati na Modriču, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od  20:10 do 20:40 sati u Tasovčićima, gdje je  gorio otpad,

– od  20:10 do 20:40 sati na Jasenici gdje je  gorio otpad.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 13:00 do 15:45 sati na Hodovu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općina Jablanica imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:15 do 11:15 sati pored puta M-17-5 (Sovići), gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 23:11 do 23:50 sati kod Doma zdravlja, gdje je gorio kontejner.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u MZ Kiseljak, ulica Hrvatske poljane, gdje je gorio stambeni objekat (kuća).

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica Općine Banovići imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u mjesnoj zajednici Pribitkovići, naselje Karahodžići, gdje je gorjela vikend kuća i sijeno,

– u mjesnoj zajednici Grivice, gdje je gorjela vikend kuća.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo  imali su šest manjih intervencija i to: četiri na gašenju zapaljenog otpada na otvorenom prostoru i dvije na gašenju zapaljenog niskog rastinja.

 

Kanton 10

Općina Glamoč. Vatrogasna jedinica općine Glamoč imala je intervenciju na gašenju požara od 17:00 do 20.50 sati u Suhopolju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Livno. Vatrogasna jedinica grada Livna imala je intervenciju na gašenju požara od 20:20 sati u mjestu Kablići, gdje je gorjela trava i otpad.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:00 do 16:00 sati vršili su osiguranje  brdske utrke Podvranić-Vranić, pri čemu je dva puta došlo do zapaljenja ulja i motora na vozilima. Pričinjena je manja mat. Šteta,

– od 16:00 do 17:00 sati u Krtinama, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 17:00 do 18:30 sati u Drinovcima (Majići), gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:30 do 14:00 sati u Gornjim Radišićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 21:40 do 22:40 sati u Donjim Radišićima, gdje je gorjela trava.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Smetovski put, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Račić, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara  od 17:30 do 18:45 sati u mjestu Bećirevići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 13:28 do 15:30 sati u mjestu Hrustovo, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Vatrogasci DVD Donji Vakuf imali su intervenciju na gašenju požara u naselju Rahmani, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je intervenciju na gašenju požara na području Torine-Ovčarevo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Vitez. Vatrogasci DVD Vitez imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Šantići, gdje je gorio ormar sa osiguračima.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je u Mostaru 46, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete, a na Ivan Sedlu 52, što pokazuje da zrak nije zdrav za osjetljive skupine.

 

OSTALO

 

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine a za regije Livna i Bihaća Žuto upozorenje  zbog očekivanih jačih pljuskova praćenih grmljavinom i jakim udarima vjetra.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR