Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 25./26.01.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Rudarska 30, gdje je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala intervenciju na gašenju požara u naselju Bare, gdje je gorio kontejner. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala intervenciju na gašenju požara na objektu Bingo City Centar, gdje je gorjela elektro instalacija. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesije imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Dubnica., gdje je gorio privatni stambeni objekt. Požar je lokalizovan i ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 18:55 do 19:50 sati, u Podveležju, gdje je gorjela trava, te

– od 19:05 do 20:15 sati, na putu za Nevesinje, gdje je gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 16:50 do 17:10 sati, u Trebižatu, gdje je gorjelo rastinjei trava.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 16:45 do do 18:00 sati, u Čitluk Polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stolac imala je intervenciju na gašenju požara

od 11:45 do 12:30 sati, u naselju Masline, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 17:30 do 20:00 sati, na lokalitetu Mostarsko Blato, gdje je gorjela trava površine oko 5 000m2. U intervenciji gašenja požara učestvovala su dva vatrogasca s vozilom.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 15:30 do 17:30 sati, u Grudama, gdje je gorjela trava u polju površine oko 35 000m2. U intervenciji gašenja požara učestvovala su tri vatrogasca s vozilom.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

u ul. Mehmeda Spahe, gdje je gorio kontejner za otpad te,

u naselju Veliki Skočaj, gdje je gorjelo putničko vozilo.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Kanton Sarajevo

U skladu sa Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša donijelo je jučer, 25.01.2024. godine, Naredbu o proglašenju epizode „Upozorenje“ u zonama A, B, C i D u Kantonu Sarajevo.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, iznosio je108 u Mostaru , što pokazuje da je zrak umjerene kvalitete, a na Ivan Sedlu 43, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Sarajeva zbog očekivane magle po kotlinama.

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati (°C): Bjelašnica -5; Bugojno i Drvar -3; Ivan Sedlo, Livno, Sarajevo, Stolac i Tuzla -2; Doboj, Sanski Most i Široki Brijeg -1; Bihać i Zenica 0; Banja Luka i Srebrenica 1; Mostar 2; Trebinje 3; Bijeljina i Gradačac 4; Neum 7°C.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR