Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 24./25.01.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara putničkog motornog vozila.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u kontejneru, u ulici Alije Izetbegovića. Požar je ugašen.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde imala je intervencniju na gašenju požara od 05:30 do 06:12 sati u ulici Selvera Sijerčića, gdje je gorio kontejner za smeće. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara, i to:

od 12:10 do 12:45 sati gdje je gorjela trava i nisko rastinje u mjestu Uborak,

od 14:10 do 14:55 sati gdje je gorio otpad, trava i nisko rastinje u Južnom Logoru, te

od 15:45 do 16:35 sati gdje je gorio otpad u Južnom Logoru.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 14:20 do 15:05 sati, u Sjekosama gdje je gorjelo smeće.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 16:30 do 17:45 sati u krugu vojarne „Ljuta“, gdje su gorjele stare automobilske gume.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervencije na gašenju požara i to:

od 14:45 do 15:55 sati na lokalitetu Donji Gradac, gdje je gorjelo smilje, trava i nisko rastinje površine oko 5 dunuma. U intervenciji gašenja požara sudjelovala su dva vatrogasca sa jednim vozilom, te

od 17:05 do 19:30 sati na lokalitetu Mostarsko Blato, gdje je opožareno oko 5 hektara trave. U intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri vatrogasca DVD-a Jare sa naprtnjačama.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su jednu veću i četiri manje intervencije.

Veća intervencija je bila 24.01.2024.godine u 08:59 sati na gašenju magacinskog prostora u zgradi u ulici Džemala Bijedića bb (stupska pijaca „ Heco“- općina Ilidža). Požar je lokalizovan u 13:22 sati. Požar je gasilo 81 vatrogasac sa 20 vatrogasnih vozila. Nije bilo povrijeđenih lica, pričinjena veća materijalna šteta.

Manje intervencije su bile: jedna na gašenju zapaljenog električnog brojila na stambenom objektu, dvije na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru i jedna tehnička na sapiranju platforme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Tehničke intervencije

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intervenciju od 08:10 do 10:00 sati, na pilanju stabla uz parking crkve Franje Asiškog.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je tehničku intervenciju od 00:30 do 02:00 sati, na izvlačenju vozila na putu Jablanica-Sovići u mjestu Krkača.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je 59 u Mostaru , što pokazuje da je zrak umjerene kvalitete, a na Ivan Sedlu 35 , što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području grada Tuzla timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 4 eksplozivna sredstva i streljiva 51 komad.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati (°C): Drvar -4; Livno -3; Bjelašnica -2; Bugojno -1; Ivan Sedlo, Široki Brijeg, Sokolac i Stolac 0; Sarajevo, Srebrenica i Zenica 1; Tuzla 2; Bihać i Mostar 3; Sanski Most 4; Bijeljina i Doboj 5; Gradačac i Prijedor 6; Banja Luka i Neum 7°C.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR