Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 24./25.10.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: dimnjaka na poslovnom objektu pekare „Rešo“ u Srebreniku i gašenje požara u radionici „Auto limar Fikro“ u naselju Bare. Požari su lokalizirani i ugašeni.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražda imala je intervenciju na gašenju požara od 19:46 do 20:10 sati,  u ulici Zaima Imamovića, gdje je gorio kontejner za smeće.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tri  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 15:00 do 15:25 sati, na gradskoj deponiji u Adi, gorjelo smeće,

– od 15:25 do 15:50 sati, u Ul. Peline, gorio biljni otpad,

– od 18:55 do 19:20 sati, na gradskoj deponiji u Adi, gorjelo smeće.

 Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stoca imala je intervenciju na gašenju požara od 19:55 do 20:30 sati, u Vidovu Polju, gdje je gorjela trava i smeće.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog niskog rastinja.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju u ul. Dr.Irfana Ljubijankća, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tehničke intervencije

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Širokog Brijega imala je od 11:00 do 11:40 sati tehničku intervenciju na ispiranju dvorišta ispred osnovne škole na Pecari.

 

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 09:00 do 14:00 sati, u sklopu programa zaštite i spašavanja CZ ŽZH izvršena je edukacija po dječjim vrtićima u Vitini i Ljubuškom. U edukacijskom programu sudjelovala su dva vatrogasca PVP Grada Ljubuškog sa jednim vozilom,

– od 18:00 do 21:00 sati, u sportskoj dvorani u Ljubuškom, osiguranje rukometne utakmice.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije tehničke intervencije, i to: – od 09:00 do 10:00 sati, u Gabeli, vraćanje crijepa na krov obiteljske kuće nakon nevremena,

– od 09:00 do 12:00 sati, u Domanovićima, pilanje i uklanjanje stabala oko crkve.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri tehničke intervencije, i to:   dvije na otvaranje vrata na stambenim objektima i jednu na sapiranju platforme na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

 

OŠTEČENJE  ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Zbog jakog vjetra koji je zahvatio kanton bilo je više prekida u snabdijevanju električnom energijom. Svi kvarovi su otklonjeni osim kvara na  20 kV dalekovodu Sanica, koji je još bez napona.

 

UKLANJANE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Busovača i grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su dva eksplozivna sredstva.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područja Hercegovine, te centralne i zapadne Bosne  zbog mogućih udara vjetra brzine 40-60 km/h.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR