Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 23./24.10.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Čuriš, gdje su  gasili stambeni objekat (kuća). Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 17:08 do 17:50 sati,  u javnoj garaži „Partizanovo“, gdje je gorio automobil.

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su veću požarnu intervenciju dana 23.10.2023.godine, u 13:22 sati, u ulici Kačanik veliki br.38 (općina Stari grad) gdje je gorio krov kuće. Požar je ugašen u 15:36 sati a, na gašenju požara učestvovalo 15 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila. Također, imali su i 5 manjih intervencija i to: 3 intervencije na gašenju zapaljenog otpada i dva obezbjeđenja kulturnih manifestacija.

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od  15:12 do 15:40 sati, u mjestu Polje, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

Posavski kanton

Općina Orašje. Vatrogasna jedinica općine Orašje imala je intervenciju na gašenju požara u MZ D.Mahala, gdje je gorjela deponija sa otpadnim materijalom. Požar je ugašen.

UKLANJANE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Vitez, Foča FBiH i gradova Visoko, Livno timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 27 eksplozivnih sredstava i streljivo 1301 kom.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područja Bihaća i Livna zbog mogućeg povremenog udara vjetra južnog smjera brzine 40-60 km/h.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR