Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 22./23.10.2023. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu registrovali su zemljotres jutros u 00:57 sati, na području Prozor-Rama. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 2,8 stepena po Richteru, a intezitet u epicentru bio je III stepena Merkalijeve skale.

Kantonalni operativni centar Hercegovačko-neretvanskog kantona nije zaprimio zvanične obavijesti niti dojave građana o materijalnoj šteti ili drugim posljedicama koje bi mogao izazvati ovaj zemljotres.

POŽARI

 Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u naselju Javor, gdje je gorjelo nisko rastinje, te

– u MZ Džakule, gdje je gorjela el. instalacija na stambenom objektu.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 17:00 do 18:20 sati, na Buni, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 21:55 do 22:50 sati, na Adi, gdje su gorjele gume, te

– od 22:17 do 23:15 sati, u Zvirovićima, gdje je gorio otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 12:15 do 13:30 sati, u Međugorju, gdje je gorjela kotlovnica u porodičnoj kući.

 Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri intervencije: dvije na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru i jedno obezbjeđenje javnog skupa.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervencije na gašenju požara i to:

– mjestu Piljužići,gdje je gorjela veća količina guma i plastičnog otpada, te

– mjestu Medakovo, gdje je gorjela garaža u stambenom objektu. U požaru je prouzrokovana veća materijalna šteta.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Kraljeva Sutjeska, gdje je gorio elektro stub.

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Ljetovik, gdje je gorjelo nisko rastinje i trava. Požar je ugašen.

  OSTALO

 Učešće predstavnika Federalne uprave civilne zaštite  u  okviru zajedničkog tima Bosne i Hercegivine u realizaciji   međunarodne terenske vježbe DPPI SEE- “ FLEX 2023”

Inicijativa za prevenciju i spremnost na katastrofe jugoistočne Evrope (Disaster Preparedness and Prevention Initiative for South Estern Europe – DPP SEE) u sasardnji sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, entitetskim upravama civilne zaštite i Odjelom  za  javnu sigurnost Brčko distrikta BiH, organizuju međunarodnu terensku vježbu Full Scale  Exercise – DPPI SEE “FLEX 2023”, a koja se održava u vremenu od 23. -27.10.2023. godine, na području Brčko distrikta BiH.

Na međunarodnoj terenskoj vježbi uzet će učešće  preko 100 predstavnika  iz deset država članica DPPI SEE i to: Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije, Turske, Bugarske, Rumunije i Bosne i Hercegovine.

Tim Bosne i Hercegovine za planiranje, organizaciju i realizaciju vježbe – Full Scale  Exercise – “FLEX 2023”, sastoji se od devet timova i to za: koordinaciju vježbe, planiranje, operacije i scenario vježbe, logističku podršku, administrativnu podršku, medije i VIP protokol, evaluaciju, sigurnost, podršku države domaćina i posmatrače sa cca 50 učesnika.

Cilj navedene vježbe je poboljšati efikasnost procedura sistema podrške države domaćina (Host Nation Support – HNS) u slučaju prijema međunarodne pomoći, testirati specifične sposobnosti odgovora u operacijama upravljanja dronovima, logističke podrške, te upravljanju kampom, koristeći se Sphere priručnikom (minimalnim standardima u humanitarnim reakcijama).

Fokus vježbe  bit će stavljen na testiranju regionalnog odgovora na scenarij poplava u Bosni i Hercegovini, te  sposobnost i spremnost timova  učesnika vježbe za odgovor na kriznu situaciju.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR