Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 24./25.06.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u liftu, u ulici Mitra Trifunovića Uče.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara starih guma, koje su dovezene kamionom i zapaljene na Sprečkom Polju.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u krugu firme  Koksara, gdje su gorjele stare gume.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara  trave i niskog rastinja u Žitomisliću, kod manastira i u Kosoru.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 13:25 do 13:55 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Gnjilištima,
  • od 14:05 do 14:55 sati, gdje je gorjelo smeće, trava i nisko rastinje u Višićima,
  • od 19:30 do 20:05 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Čeljevu, te
  • od 02:10 do 02:35 sati, gdje su gorjele gume na deponiji Ada.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet intervencija: gašenje kontejnera sa smećem, spaljivanje dimnjaka u ugostiteljskom objektu, izlazak na lice mjesta po dojavi o dimu u stanu, tehnička intervencija evakuacije iz zaglavljenog lifta, te obezbjeđenje javnog skupa.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 23:15 do 23:35 sati, nakon prometne nezgode u Ortiješu.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije tehničke intervencije, i to:

  • od 19:20 do 19:40 sati na pomoći nepokretnoj osobi u Tasovčićima, te
  • od 21:00 do 21:20 sati na obilasku gradske deponije Ada.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je tehničku intervenciju od 10:15 do 11:00 sati, na uklanjanju srušenog stabla kod Prve Osnovne škole.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je tehničku intervenciju na lokaciji Zorićevina (Š.Brijeg) u vremenu od 10:30 do 10:50 sati, gdje su na poziv vlasnika stana, radi gubitka ključeva vršili nasilno otvaranje istog. Na intervenciji sudjelovala tri vatrogasca jednim vozilom.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Od jučer, zbog kvara bez napona je trafostanica Tećija i dio dalekovoda Jasenice. U jutarnjim satima očekuje se sanacija kvara.

 

OSTALO

 

Kanton Sarajevo

Gorska služba spašavanja Kantona Sarajevo

Dana 24.06.2023. godine u 23:50 sati, Kantonalni operativni centar KUCZ je primio informaciju da je jedna osoba sa povredama glave izgubljena na širem području Čavljaka. Informacija je primljena od Gorske službe spašavanja Kantona Sarajevo. Nakon provedene procedure pripadnici GSS su upućeni na teren. Iza ponoći, u  01:45 sati lice je pronađeno na nepristupačnom terenu, medicinski zbrinuto i transportovano do dijela puta gdje je bio moguć pristup vozila Hitne pomoći. Nakon preuzimanja povrijeđenog od strane službe Hitne pomoći akcija je jutros okončana u 02:29 sati.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Čemerno 70; Bijeljina 9; Ivan Sedlo 8; Han Pijesak 7; Foča, Livno 6; Bjelašnica, Srebrenica, Zvornik 4; Gradačac, Tuzla 3; Mrkonjić Grad 2.

 

 

                FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR