Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 25./26.06.2023. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

 Zapadnohercegovački kanton

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu registrovali su zemljotres jutros u 00:23 sati, na području općine Grude. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 3.6 stepena po Richteru, a intezitet u epicentru bio je V stepena Merkalijeve skale.

Prema podacima Europskog mediteranskog seizmološkog centra, epicentar je bio 34 km zapadno od Mostara, a 4 km sjeverozapadno od Gruda, na dubini od 2 km.

 POŽARI

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara  od 01:05 do 02:00 sati, u ul. Brune Bušića, gdje je gorio stan.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara  od 17:30 do 17:45 sati, u ul. Gojka Šuška, gdje je gorio otpadni materijal.

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su jednu manju intervenciju na gašenju zapaljenog otpada na otvorenom prostoru.

 Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u  naseljenom mjestu Kotlanice, gdje je gorio traktor. Prouzrokovana je materijalna šteta bez povrijeđenih osoba. U gašenju su učestvovala dva vatrogasca s vozilom.

 Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD Vitez imalo je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio  kontejner s otpadom, te DVD Stari Vitez imalo je intervenciju na gašenju štendera na krovu kuće u Preočici.                  

OSTALO

 Zapadnohercegovački kanton

Dana 25.06.2023. godine, od 13.35 do 19.30 sati, pet članova GSS-a Grude vršili su spašavanje jednog od dva  penjača (način penjanja ferata) u Peć Mlinima (Drinovci,Grude).

 

                                            FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR