Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 23./24.06.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12:10 do 13:15 sati, u Ortiješu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 18:40 do 19:15 sati, na Međinama, gdje je gorilo automobil, te

– od 19:10 do 19:45 sati, u Kočinama, gdje je gorjela trava.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije i to: jedna intervencija na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jedna na gašenju zapaljenog automobila, jedna na gašenju zapaljene barake i jedno obezbjeđenje tankiranja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

 

Posavski kanton

Grad Orašje. Zajednička profesionalna vatrogasna jednica odjeljenja Orašje imala je intervenciju na gašenju požara, na gradskoj deponiji.

 

Zeničko-dobojski  kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jednica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju putničkog automobila, u mjestu Mrkotić.

 

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 12:40 do 13:15 sati,  na uklanjanju zmije iz autopraonice na „Hifa“ pumpi.

– od 04:45 do 05:40 sati, na uklanjanju poteškoća na el. instalacijama u Donjoj Jasenici.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 10:00 do 12:00 sati, na pilanju i uklanjanju stabla, u Čeljevu.

– od 21:20 do 21:40 sati, obilazak gradske deponije u Adi.

 

Zeničko-dobojski  kanton

Općina Jelah. Vatrogasna jedinica općine Jelah imala je intervenciju na uklanjanju stabla sa ceste.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velike Kladuše imala je tehničku intervenciju u mjestu Crvarevac od 20:55 do 22:25 sati, na uklanjanju stabla sa ceste.

 

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Zbog jakog nevremena u toku noći (kiša, vjetar i grmljavina) bilo je više prekida u snabdijevanju sa električnom energijom. Većina kvarova je otklonjena, u prekidu je ostalo još u gradu Bosanska Krupa-DV 10kV RMK i DV 10kV Bosna vozila, u općini Ključ-DV 20kV Veizovići i u općini Sanski Most-DV 10kV Dabar.

 

 

BIHAMK

Zbog održavanja dvije vjerske manifestacije („Dani Ajvatovice“ i „Sveti Ivo“) danas i sutra zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području Srednjobosanskog kantona.

Danas do 16 sati zabranjen je saobraćaj  teretnih vozila na putnom pravcu Jajce-Crna Rijeka (u Podmilačju). Za vrijeme obustave teretna vozila saobraćaju preko Mrkonjić Grada i Čađavice ili dionicom Turbe-Karanovac.   Danas od 17:30 do 18:30 sati doći će do poptpune obustave saobraćaja na raskrsnici ulica u Donjem Vakufu (ulice 14.septembar i 770 Sbbr). Na magistralnom putu Čitluk-Tromeđa danas od 16 do 17:30 sati doći će do potpune obustave saobraćaja, također zbog vjerske manifestacije (hodočašće za 42.godišnjicu Gospinih ukazanja u Međugorju).

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine zbog mogućih pljuskova praćenih grmljavinom.

 

 

 

 

                                            FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR