Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 22./23.06.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 15:35 do 15:52 sati, u ulici M.Balorde gorjela veš mašina,

– od 21:25 do 21:55 sati, na Putu za Raštane gorio otpad,

– od 22:11 do 22:30 sati, u Vrapčićima gorio automobil.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 15:00 do 15:50 sati, u Višićima gorjela kupina i nisko rastinje,

– od 00:50 do 01:30 sati, u Adi gorjele gume.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije veće i šest manjih intervencija na gašenju požara.

Prva veća intervencija je bila u 17:38 sati, u ulici Put života bb, a odnosila se na požar u kojem su gorjeli štandovi (boksovi) na pijaci. U gašenju požara je učestvovalo 22 vatrogasca sa pet vozila. Požar je lokalizovan u 18:07 sati, a u potpunosti likvidiran u 19:51 sati. Osim materijalne štete, nije bilo ljudskih žrtava.

Druga veća intervencija je bila u 21:50 sati, na magistralnom putu M18, gdje je došlo do zapaljenja priključnog vozila na kamionu. U akciji gašenja je učestvovalo devet vatrogasaca sa tri vozila. Požar je lokalizovan u 22:41 sati, a u potpunosti likvidiran u 23:30 sati. Osim materijalne štete, nije bilo ljudskih žrtava.

Ostale, manje intervencije:  dvije intervencije se odnose na gašenje zapaljenih kontejnera sa otpadom, jedna na gašenje manjeg požara u liftu stambene zgrade, gašenje manjeg požara u prostoriji stambenog objekta, jedna na ponovnu pojavu požara na pijaci (vezano za prethodno navedenu veću intervenciju), te jedna na gašenje zapaljenog automobila.

 

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Sižje, gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju automobila u ulicama Rudarska i Tuzlanska.

Svi požari su lokalizirani i ugašeni.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u naselju Spahići, gdje je gorjela trava,

– u naselju Dobrenica, gdje je gorjela borova šuma.

Svi požari su ugašeni.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri tehničke intervencije, i to:

– od 11:05 do 12:05 sati, u Opinama vađenje zmije iz kuće,

– od 20:25 do 20:43 sati, u ulici K.Višeslava otvaranje auta,

– od 21:55 do 22:19 sati, na Trgu Tihomira Mišića otvaranje vrata stana.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tri tehničke intervencije, i to:

– od 08:10 do 08:40 sati, u Počitelju izvlačenje automobila nakon slijetanja sa kolnika,

– od 19:10 do 19:35 sati, u ulici B.Radića otvaranje zaključanog stana,

– od 21:05 do 21:25 sati, obilazak odlagališta u Adi.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je tehničku intervenciju u MZ Grivice, naselje Mrdići, gdje su odstranjivali zmiju iz stambenog objekta.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje tehničke intervencije, i to: istjecanje plina u stambenoj zgradi, sapiranje platforme na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“ i otvaranje zaglavljenih vrata lifta u stambenoj zgradi.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je tehničku intervenciju na sapiranju  ulice Irfana Ljubijankića.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Zeničko-dobojski  kanton

Općina Maglaj. Dana, 22.06.2023.godine, u popodnevnim satima, prijavljen je pronalazak beživotnog tijela na minsko sumnjivoj površini na lokalitetu gornji Ulišnjak. Po Naredbi Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona na lice mjesta je izašao deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite sa sjedištem u Žepču, koji je izveo operaciju „Brzi odgovor“ čime je omogućen neometan pristup ovlaštenim licima koja su izvršila uviđaj. Dežurni ljekar je na licu mjesta konstatovao prirodnu smrt muške osobe, rođene 1938.godine. Za istog se pretpostavlja da je išao u berbu gljiva i pao usljed čega je zadobio povredu glave.

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Pale FBiH, Breza i gradova Mostar, Cazin, Gračanica timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su devet eksplozivnih sredstava i 563 komada streljiva.

 

BIHAMK

U dane 23., 24. i 25.06. zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na području Srednjobosanskog kantona.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm za sve dijelove BiH zbog očekivanih visokih temperatura zraka maksimalne temperature do 38°С, a u popodnevnim satima jaki pljuskovi praćeni grmljavinom. Uz obilnije pljuskove može pasti 20-40 litara kiše po metru kvadratnom, praćeno jakim udarima vjetra. Lokalno će padati grad.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR