Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 21.06./22.06.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE- VODOSTAJI 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 199,60  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 5 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 20,19 m3/s.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jednica grada Mostara  imala je intervencije na gašenju požara na Bišću Polju i ulici Maršala Tita, gdje je gorio otpad, te jednu intervenciju između Bune i Žitomislića, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su devet manjih intervencija: jednu na gašenju zapaljenog otpada na otvorenom prostoru, gašenje zapaljenog sijena na otvorenom prostoru, dvije na gašenju zapaljenih automobila, četiri tehničke intervencije (jedan izlazak na teren zbog curenja plina, dvije na otvaranja zaglavljenih vrata lifta i jednu na otvaranju vrata stana) i jedno obezbjeđenje javnog skupa.

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Višnjik Vida II, gdje je gorjela deponija sa otpadnim materijalom.

 Zapadno-hercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Ante Starčevića, gdje je gorijo građevinski otpad. Požar je ugašen.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju od 14:59 do 15:25 sati,  u ulici Milana Pilipovića, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Vareš, Hadžići i grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 4 eksplozivna sredstva.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm za sve dijelove BiH zbog očekivanih visokih temperatura zraka. Maksimalna temperatura od 31°С do 36°С.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica i Sokolac 17; Drvar, Ivan Sedlo i Srebrenica 20; Bugojno, Sarajevo i Široki Brijeg 21; Livno i Zvornik 22; Bihać, Stolac, Tuzla i Zenica 23; Doboj, Mostar, Neum, Prijedor, Sanski Most i Trebinje 24; Banja Luka i Bijeljina 25; Gradačac 26°C.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR