Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 23./24.09.2023. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometerološkog zavoda u Sarajevu registrovali su zemljotres dana, 23.09.2023.godine, u 19:01 sati, na području Neuma. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 4,3 stepena po Richteru, a intezitet u epicentru bio je VI stepena Merkalijeve skale.

Kantonalni operativni centar civilne zaštite nije zaprimio prijave o eventualnoj materijalnoj šteti.

 

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Kantona je normalnog vodostaja.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Kišne padavine 23/24.09.2024.godine, nisu prouzrokovale veće probleme na području BPK-a Goražde. Vodostaji rijeke Koline i Prače su u blagom porastu, a rijeke Drine u granicama normale.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervencije na gašenju požara i to: jednu na gašenju niskog rastinja na lokaciji Crno Blata, dvije na gašenju automobila u mjestima Požarnica i Miladije, te dvije tehničke intervencije.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jednica grada Goražde imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Čajnička, naselje Splavište. Požar je zahvatio travu i nisko rastinje. Odmah po dojavi pripadnici PVJ Grada Goražda sa jednim vozilom i dva vatrogasca izašli su na lice mjesta, gdje su pristupili gašenju požara. Požar su ugasili oko 17:30 sati.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara, i to:

 • od 09:05 do 10:10 sati, gdje je gorio otpad na Raškoj Gori,
 • od 19:15 do 19:50 sati, gdje je gorjela kućica sa osiguračima u Bulevaru, te
 • od 21:45 do 22:30 sati, gdje je gorio elektro stub kod groblja Masline.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 09:00 do 09:40 sati, gdje je gorjela trava u Tasovčićima.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su su dvije manje intervencije, jednu na gašenju niskog rastinja i jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

Tehničke intervencije

 

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je dvije tehničke intervencije.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je tri tehničke intervencije.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je dvije tehničke intervencije.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jednica grada Visoko imala je manje tehničke intervencije uslijed obilnih kišnih padavina, na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija, te pomoć komunalnom preduzeću na čišćenju nanosa zemlje i blata u dvije ulice.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je 11 tehničkih intervencija na uklanjanju stabala na širem gradskom području.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je osam tehničkih intervencija i to:

 • od 15:45 do 17:50 sati, ispumpavanje vode kod Crkve Sv.Franje,
 • od 15:50 do 17:25 sati, uklanjanje stabla sa lokalne prometnice u Počitelj polju. Stablo je oštetilo el. kablove zbog čega dio naselja Počitelj polje nema struje,
 • od 16:30 do 16:50 sati, izvlačenje automobila iz vode koja se nakupila ispod podvožnjaka Zgoni. Prolaz ispod podvožnjaka osiguran sigurnosnim trakama,
 • od 18:20 do18:45 sati, izvlačenje automobila iz vode ispod podvožnjaka,
 • od 17:15 do18:20 sati, ispumpavanje vode ul. Braće Radića,
 • od 17:30 do 20:30 sati, osiguranje utakmice Premijer lige u Gabeli,
 • od 19:00 do 19:30 sati, ispumpavanje vode sa Stadiona u Gabeli, te
 • od 23:45 do 00:00 sati, obilazak Podvožnjaka (povukla se voda sa kolnika ispod Podvožnjaka).

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Snažno nevrijeme pogodilo je Mostar u poslijepodnevnim satima. Od 15:18 sati, jaka kiša, praćena vjetrom i grmljavinom, napravila je problem prvenstveno u prometu. Potopljeno je nekoliko gradskih ulica i porušeno više stabala, te je pričinjena šteta na objektima i automobilima.

Grad Čapljina. Jako nevrijeme uz udare vjetra i obilne padavine kiše zahvatilo je područje Čapljine u 15:30 sati. Velike količine padavina začepile su oborinske odvode ulica u Čapljini.

Općina Neum. Od 16:00 do 18:00 sati, velike količine padavina začepile su oborinske odvode u ulicama Ruđera Boškovića, Mimoza i Franje Tuđmana.

 

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Zbog nevremena koje je zahvatilo područje Mostara, od 19:00 sati, bez napajanja električnom energijom su naselja: Busak, Kokorina, Čobanovo Polje, Žulja, Rabina i Kamena.

Također su bez el. energije i naselja Jasenjani i Salakovac (od tunela prema Drežnici).

 

OSTALO

 

AGENCIJA ZA VODNO PODRUČJE RIJEKE SAVE

 

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period: 23.-25.09.2023. godine: Uslijed novih značajnijih padavina prognozira se porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH. Bujične poplave moguće su na slivovima rijeka Une, Sane, Gline i Korane u Federaciji BiH te Bosne, Usore i Tinje. S obzirom na to da su trenutno vodostaji u većim vodotocima niski, da je vegetacija još prisutna te da je tlo nezasićeno, očekuje se njihov umjeren porast. Ono što se prognozira pri ovakvim uslovima jesu bujice, odnosno aktiviranje bujičnih vodotoka na navedenim slivovima.

Narednih dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području:

– gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne,

– na slivovima Une i Sane,

– Usore i Tinje, te

– Gline i Korane

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unsko-sanskom, Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu. Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

NAPOMENA: Obavještenje se daje na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može uticati i na prognozirano hidrološko stanje.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje za područje Bihaća zbog očekivanih količina padavina između 30 i 60, lokalno do 70 l/m2, kao i  Žuto upozorenje za područja: Mostara, Sarajeva i Tuzle zbog očekivanih količina padavina između 20 i 40 l/m2.

 

 

 

 

                                            FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR