Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 22./23.09.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Stari kamenolom, gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 16:13 do 17:23 sati, u naselju Bagdale, gdje je gorio voćnjak i nisko rastinje cca 5 duluma,
  • od 16:30 do 17:50 sati, u naselju Mionica Donja, gdje je gorio voćnjak i nisko rastinje cca 3 duluma,
  • od 17:55 do 18:20 sati, u naselju Škorići, gdje je gorio voćnjak i nisko rastinje cca 2 duluma, te
  • ulica Husein Kapetana Gradaščevića gdje je gorio stub ulične rasvjete.

Svi požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Prokosovići, gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini i sijeno. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Tinja Polakovići, gdje je gorjelo nisko rastinje ukupne površine cca 5 duluma. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Kurtalići Majevica, gdje je gorio putnički autobus. Nije bilo povrijeđenih osoba. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • 13:15 sati, u mjestu Kovači, gdje je gorjelo nisko rastinje cca 4 duluma, te
  • 05:15 sati, na lokalitetu Maline,  gdje je gorjela divlja deponija otpada.

Požari su lokalizirani i ugašeni.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja ukupne površine cca 6 duluma na području općine Osmaci, Republika Srpska. Požar je lokaliziran i ugašen.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 18:30 do 19:50 sati, na Šehovini, gdje je gorio elektro-stup, te

– od 19:06 do 21:20 sati, u Blagaju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 16:55 do 17:25 sati,  u Domanovićima, gdje je gorjela trava i manji dio šume.

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jednica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u 21:40 sati, gdje je gorjela hala fabrike namještaja “Creativa”, u bihaćkom naselju Veliki Lug. Požar je ugašen.  Pričinjena je veća materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara, koji je nastao eksploziom plinske boce tokom radova na sanaciji krova na zgradi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Povrijeđena su dva lica.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su sedam intrvencija: dvije intervencije na gašenju kabastog otpada, dvije intervencije na gašenju kontejnera sa otpadom, intervenciju na gašenju automobila i tehnička intervencija (sapiranje platforme na sarajevskom Aerodromu).

OŠTEĆENJA ELEKTRIČNE MREŽE

 Unsko-sanski kanton

U toku noći bilo je više prekida na elektromreži uzrokovanih kišom, grmljavinom i vjetrom.Trenutno su u kvaru u općini Bosanski Petrovac 20 kv DV Skakavac, i u općini Sanski Most dio 10 kv DV Kamengrad i dio 10 kv DV Banka.

OSTALO

 Potraga za nestalom osobom

 Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Dana 22.09.2023. godine, završena je potraga za nestalom osobom inicijala L.P.(1962.god.) iz naselja Gornje Putićevo, općina Travnik. Nađeno je beživotno tijelo.

 AGENCIJA ZA VODNO PODRUČJE RIJEKE SAVE

 Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period: 23.-25.09.2023. godine: Uslijed novih značajnijih padavina prognozira se porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH. Bujične poplave moguće su na slivovima rijeka Une, Sane, Gline i Korane u Federaciji BiH te Bosne, Usore i Tinje. S obzirom na to da su trenutno vodostaji u većim vodotocima niski, da je vegetacija još prisutna te da je tlo nezasićeno, očekuje se njihov umjeren porast. Ono što se prognozira pri ovakvim uslovima jesu bujice, odnosno aktiviranje bujičnih vodotoka na navedenim slivovima.

Narednih dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području:

– gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne,

– na slivovima Une i Sane,

– Usore i Tinje, te

– Gline i Korane

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unsko-sanskom, Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu. Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

NAPOMENA: Obavještenje se daje na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može uticati i na prognozirano hidrološko stanje.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Na temelju dostupnih meteoroloških, hidroloških prognoza i raspoloživih platformi uključujući EFAS, dostavljamo Obavijest o mogućim bujicama za područje Slivova na području Federacije BiH. Prema meteorološkoj prognozi u danima vikenda na području Federacije BiH se očekuju obilnije padavine, lokalno jakog intenziteta tako da postoji mogućnost pojave bujičnih poplava. Prognoza se odnosi na cijelu Federaciju BiH a nešto ugroženija su područja na zapadu i sjeverozapadu Bosne i području Hercegovine.

Očekivani početak događaja: 22./23 09. 2023. godine, a očekivani vrh vodnog vala: 23.09. 2023. godine.

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti nivo upozorenja zbog obilnih padavina širom Bosne i Hercegovine.

 

                                             FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR