Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 23./24.02.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća je imala intervenciju na gašenju požara u mjestu Humci, gdje je gorjela trava.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 20:00 do 21:15 sati, u ulici Stjepana Radića, gdje je gorio pomoćni objekat (baraka).

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:25 do 12:55 sati u Pelinama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 16:50 do 17:10 sati u Tasovčićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stoca imala je intervenciju na gašenju požara od 18:30 do 18:50 sati u ulici Hrvatskih branitelja, gdje je gorio kontejner.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Sarajac, gdje je gorjela deponija otpada.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervencije na gašenju požara i to:

– na lokalitetu Svatovca, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– na lokalitetu Zagorja, gdje je izbio šumski požar.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervencije na gašenju požara i to:

u naselju Suha, gdje je gorio dimnjak na kući,

u naselju Dubrave, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Hodžići, gdje je izbio šumski požar.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 16:30 do 17:05 sati, na lokalitetu Bage, gdje je gorjela borova šuma. Opožareno je cca 300 m2.. U gašenju požara sudjelovala dva  vatrogasca s jednim vozilom,

– od 19:25 do 20:10 sati na lokalitetu Rastovača-Bešlići, gdje je gorjela hrastova šuma. Opožareno je cca 150 m2.. U gašenju požara sudjelovala dva  vatrogasca s jednim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 16:00 do 16:40 sati na Zorićevini, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožarena površine cca 500 m2. U gašenju poža sudjelovala dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su pet manjih intervencija i to: tri na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka i jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u naselju Karaulsko polje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– u rejonu Piljevine, gdje je gorjela šuma,

– u naselju Varda, gdje je gorio pomoćni objekat (kotlovnica).

Grad Zenica. Vagtrogasana jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u naselju Hamida, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– u mjestu Dujmovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Srednobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Gaj, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je intervenciju na gašenju požara od 18:10 do 21:00 u mjestu Brnjaci, gdje je gorio pomoćni objekat (napuštena stara šupa).

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona Kvalitet zraka za dan 23.02.2023 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Bukinje, Živinice, Mobilna: Srebrenik. Kvalitet zraka za dan 23.02.2023 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Lukavac. Kvalitet zraka za dan 23.02.2023 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver, BKC.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općina Donji Vakuf i Čelić timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 3 eksplozivna srestva.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za regije Sarajevo, Bihać i Tuzlu zbog mogućih jakih udara vjetra između 40 i 50 km/h

 

                                                                         

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR