Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 24./25.02.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa je od 05:30 sati na gašenju požara u mjestu Varmazi-Otoka, gdje gori šuma i nisko rastinje.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 19:34 do 21:30 sati u mjestu Medeno Polje, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 17:55 do 18:25 sati u mjestu Polje, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 17:00 do 19:30 sati u mjestu Vitoroga, gorjela je šuma i nisko rastinje, te
  • od 23:50 do 02:30 sati u mjestu Kijevo, gorjela je šuma i nisko rastinje.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 16:50 do 17:30 sati, gdje je gorio biljni otpad u Gabela Polju.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu i štale u naselju Lukavica. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Usljed povoljnijih vremenskih uslova, proteklih dana je došlo do pojave požara na otvorenom, koji su uzrokovani aktivnostima građana na čišćenju poljoprivrednih površina.

Upozoreno je stanovništvo da prilikom čišćenja poljoprivrednih površina preduzmu sve neophodne mjere koje će osigurati propisno spaljivanje otpada. Strogo je zabranjeno nepropisno paljenje vatre na otvorenom prostoru, a posebno na mjestima koja se nalaze u neposrednoj blizini šuma, kao i na nepristupačnim mjestima.

 Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervencije na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u naseljima Brus i Gornja Slapnica, te intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala u kontejneru u ulici 311. lahke brigade. Požari su ugašeni.

Grad Zenica. Vagtrogasana jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u naselju Janjići. Požar je ugašen.

Grad Zavidovići. Vagtrogasana jedinica grada Zavidovići imala je intervencije na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u naselju Memići, te intervenciju na gašenju požara putničkog motornog vozila u ulici Dr. Pinkasa Bandta. Požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su jednu manju intervenciju: izlazak na teren i provjera stanja nakon dojave o većoj količini dima u haustoru zgrade.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je dvije tehničke intervencije i to:

  • od 08:30 do 11:10 sati, na uklanjanju stabla koje je ugrožavalo objekte u Svitavi, te
  • od 11:00 do 11:35 sati, na sanaciji krova na obiteljskoj kući u Dračevu.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Zbog kvara od 20:08 sati u prekidu je 10 kv DV Velagići u općini Ključ, a u gradu Bosanska Krupa od 03:11 sati je u prekidu dio 10 kv DV Otoka.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Na temelju dostupnih meteoroloških, hidroloških prognoza i raspoloživih platformi uključujući EFAS, dostavljamo Obavijest o mogućim bujicama za područje Sliva Jadranskog mora, dobivenu od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Usljed obilnih padavina koje se očekuju u danima vikenda  na slivu Jadranskog mora, postoji mogućnost izlijevanja manjih vodotoka iz korita.

Hidrološka prognoza se odnosi na područje gornjeg dijela sliva rijeke Neretve.

Očekivani početak događaja: 25. 02. 2023. godine, a očekivani vrh vodnog vala: 26. 02. 2023. godine.

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za cijelo područje Bosne i Hercegovine, zbog udara vjetra južnog smjera između 40 i 50 km/h

 

Temperature zraka u 07 sati (°C): Bjelašnica -1; Ivan Sedlo 7; Livno, Sokolac 8; Doboj 9; Gradačac, Široki Brijeg, Zenica 10; Sarajevo, Srebrenica, Trebinje 11; Bijeljina 12; Bihać, Mostar, Tuzla 13; Banja Luka, Neum, Prijedor, Sanski Most 14.

 

                                                                         

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR